gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Говори
понедељак, 09. март 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
У оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Жабарима уручени кључеви 12 станова избегличким породицама
+ larger fontnormal font- Smaller font
1idz09032020Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на церемонији свечане доделе кључева станова за избегле породице у Жабарима у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Републици Србији:

„Уважени гости,
Даме и господо,
Драги пријатељи,

Велико ми је задовољство што сам данас са вама овде у Жабарима и што ћу као председавајући Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица испред Владе Републике Србије, свечано уручити кључеве за 12 станова најугроженијим избегличким породицама из ваше општине.

Регионални стамбени програм заједнички је пројекат Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који као свој једини циљ има да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избеличке породице у региону.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор. Такође, многе земље су и појединачно дале свој велики допринос овом фонду. Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савета Европе, а Комесаријат за избеглице и миграције је водећа институција која спроводи програм у Србији, док процес избора корисника спроводе у сарадњи са локалним самоуправама уз надзор УНХЦР-а и ОЕБС-а.

Станове које ћемо данас доделити део су Потпројекта 5. Вредност овог Потпројекта износи 52 милиона евра, од којих је 38 милиона из донације Регионалног стамбеног програма, а нешто више од 13 милиона евра је обезбедила Влада Републике Србије. У оквиру овог Потпројекта, планирано је усељење у укупно 1.847 стамбених јединица, у 25 локалних самоуправа. До сада смо, у склопу целог програма, доделили преко 4.200 стамбених јединица, док је укупно планирано и више од 7.000.

Желим да поздравим представнике ОЕБС и УНХЦР, као и наше данашње домаћине – председника општине Жабари Јована Лукића, који је са својим сарадницима обезбедио земљиште и пратећу инфраструктуру за изградњу станова, а испред Комесаријата за избеглице и миграције, комесара Владимира Цуцућа.

Драги пријатељи,

И данас се итекако осећају ужасне последице ратних сукоба на тлу бивше Југославије – то ви најбоље знате. Зато је највећи циљ свих нас у Влади Републике Србије очување мира, као и рад на добробити свих наших грађана, посебно оних делова друштва који су најугроженији. Такође, наш приоритет је и улазак у Европску унију. Ми смо веома посвећени том путу, а Регионални стамбени програм је један од лепих доказа наше вишегодишње и стабилне сарадње, која ће се као пример користити и у неким другим деловима света.

У то име, од срца вам желим срећан нови почетак у вашим домовима и да нам се никада слично страдање не понови!

Живели и живела Србија!"