gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Ministar Govori
subota, 07. mart 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
U Odzacima uručeni ključevi 20 stanova izbegličkim porodicama
+ larger fontnormal font- Smaller font
dodelaGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na ceremoniji svečane dodele stanova za izbegla lica u Odzacima:

„Uvaženi gosti,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Okupili smo se danas veoma lepim i humanim povodom. Naime, danas ćemo uručiti ključeve za 20 stanova izbegličkim porodicama sa prostora Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, tj. sa prostora bivše Jugoslavije, koje su u ratnim stradanjima našle utočište kod nas, a od danas i svoj novi dom.

Kao predsedavajući Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, unazad već šest godina, svaki put imam posebnu emociju kada svečano uručujemo ključeve našim dragim sugrađanima. Tu emociju sigurno dele i sve moje kolege koje stoje danas ovde pored mene, jer je Regionalni stambeni program zaista jedan izuzetno plemenit projekat.

Program stambenog zbrinjavanja, bez obzira na nacionalnu pripadnost, krajnje ravnopravno pomaže svima koji su ostali bez svojih domova gde god da se nalaze i to na prostoru čitave bivše Jugoslavije. Do sada je u našoj zemlji izgrađeno i useljeno više od 4.200 stambenih jedinica, a plan je da to pravo ostvari više od 7.000 porodica.

Stanovi koje ćemo danas dodeliti u Odzacima deo su Potprojekta 4, čija je ukupna vrednost nešto više od 18,6 miliona evra. Od toga, više od 16 miliona su sredstva iz fonda Regionalnog stambenog programa, dok je nešto više od dva miliona evra nacionalna kontribucija. Do sada smo iz ovog Potprojekta zbrinuli porodice u Arilju, Vrnjačkoj Banji, Loznici, Staroj Pazovi, Kladovu, Negotinu, Temerinu i Brusu.

Regionalni stambeni program finansiran je donatorskim sredstvima, a najveći pojedinačni donator je Evropska unija. Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, dok je Komesarijat za izbeglice i migracije vodeća institucija koja implementira program u Srbiji. Proces izbora korisnika sprovode u saradnji sa lokalnim samoupravama uz nadzor UNHCR-a i OEBS-a.

Uz Evropsku uniju, do sada su u fond Regionalnog stambenog programa donirale i Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Norveška, Italija, Švajcarska, Danska, Turska, Luksemburg, Italija, Kipar, Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka. Svim pomenutim zemljama - veliko hvala!
Ovom prilikom želim da se zahvalim članu privremenog organa Opštine Odzaci – gospodinu Miloradu Stanišiću, koji je sa svojim saradnicima obezbedio zemljište i prateću infrastrukturu za izgradnju ovih stanova. Takođe, zahvaljujem našim dragim prijateljima iz Delegacije Evropske unije u Srbiji. Takođe, želim da pozdravim i Nj.E. ambasadora Andreu Oricija, šefa misije OEBS-a u Srbiji.

Posebnu zahvalnost želim da izrazim komesaru za izbeglice i migracije – gospodinu Vladimiru Cuciću, kao i celom timu saradnika iz Komesarijata za izbeglice i migracije, čije prisustvo uvek raduje.

Dragi prijatelji,

Proces pridruživanja Evropskoj uniji je trajno opredeljenje Vlade Republike Srbije. Iako je to proces za koji ne znamo sa sigurnošću kako će se završiti, ovaj program koji sprovodimo sa Evropskom unijom lep je primer uzajamne podrške, razumevanja i sjajne saradnje. Iako nam se bliže izbori, ja vam sa sigurnošću mogu reći da će i sledeća Vlada Republike Srbije posvećeno raditi na implementaciji, kako ovog projekta, tako i svih drugih koji su na dobrobit svim našim građanima.

U to ime želim svima nama mir i prosperitet, a vama srećno useljenje!

Živeli i živela Srbija!"