gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Ministar Govori
petak, 21. februar 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić uručio 6 ključeva u okviru Regionalnog stambenog programa
+ larger fontnormal font- Smaller font
2F3A3536 resultGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića povodom ceremonije svečane dodele ključeva za 6 stanova za izbegle porodice u Malom Crniću, u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji u okviru Potprojekta 5:

„Uvaženi gosti,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Posebno mi je zadovoljstvo što imam priliku da još jednom, u svojstvu predsednika Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica ispred Vlade Republike Srbije, koju obavljam od 2014. godine, danas svečano uručim ključeve za stanove namenjene našim sunarodnicima koji su izbegli sa prostora bivše Jugoslavije, spašavajući svoje živote i živote svojih najmilijih iz ratnog vihora. Za šest porodica ovo je dan u kojem sa sigurnošću mogu da kažu da su u Republici Srbiji pronašli svoj mir i svoj novi dom.

Regionalni stambeni program je rezultat uspešne saradnje Republike Srbije i EU. Bez obzira na nacionalnu pripadnost, krajnje ravnopravno pomaže svima koji su ostali bez svojih domova na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno onima kojima je ova vrsta pomoći najpotrebnija. Do sada je kod nas useljeno preko 4.200 stambenih jedinica, a predviđeno je da to pravo ostvari više od 7.000 porodica, na čemu predano i posvećeno radimo.

Regionalni stambeni program je finansiran donatorskim sredstvima, a najveći donator je Evropska unija, uz veliki broj pojedinačnih zemlja donatora. Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, dok Komesarijat za izbeglice i migracije predstavlja vodeću instituciju koja sprovodi program u Srbiji, a proces izbora korisnika sprovode u saradnji sa lokalnim samoupravama uz nadzor UNHCR-a i OEBS-a.

Stanovi u Malom Crniću, u koje se vi danas useljavate, deo su Potprojekta 5 čija ukupna vrednost iznosi 52 miliona evra, od kojih je 38 miliona iz donacije Regionalnog stambenog programa, a nešto više od 13 miliona evra je nacionalna kontribucija. U okviru ovog Potprojekta planirano je useljenje u 1.847 stambenih jedinica, u ukupno 25 lokalnih samouprava.

Ovom prilikom želim posebno da pozdravim naše drage prijatelje i goste – predstavnike delegacija EU i OEBS u Republici Srbiji. Ispred UNHCR–a, pozdravljam šefa Predstavništva Hansa Fridriha Šodera, a ispred ambasade SAD Timoti Sveta, regionalnog koordinatora za izbeglice.

Poseban pozdrav i zahvalnost upućujem i našem domaćinu – predsedniku opštine Mališi Antonijeviću i njegovim saradnicima, koji su svojim naporima obezbedili potrebnu prateću infrastrukturu za izgradnju stambenih jedinica. Takođe, pozdravljam i komesara za izbeglice i migracije, Vladimira Cucića.

Na kraju svog obraćanja želim da vam jasno poručim – Republika Srbija je čvrsto opredeljena da nastavi svoj put ka punopravnom članstvu u EU. Kao što znate, taj put nije uvek lak, ali mi ulažemo napore da saradnja, kako sa EU, tako i sa državama regiona, bude što uspešnija. Regionalni stambeni program je uspešan primer jedne takve saradnje.

Vama od srca želim srećan novi početak u vašim novim domovima. Ispunite ih lepim uspomenama, a mi ćemo nastaviti da radimo na vašoj sigurnijoj i boljoj budućnosti!

Živeli i živela Srbija! "