gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Ministar Govori
četvrtak, 20. septembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Prijem u Ambasadi Srbije u Abu Dabiju povodom posete ministra Dačića Ujedinjenim Arapskim Emiratima
+ larger fontnormal font- Smaller font
Prijem u_Abu_DabijuObraćanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na prijemu u Ambasadi Republike Srbije u Abu Dabiju:


„Vaša Ekselencijo,
Poštovani predstavnici diplomatskog kora,
Dragi sunarodnici,

Želim da Vam zahvalim što ste danas sa nama u Ambasadi Republike Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Odnosi između Republike Srbije i Ujedinjenih Arpaskih Emirata datiraju od vremena Pokreta Nesvrstanih Zemalja čiji je SFRJ bila jedan od osnivača. Zahvaljujući naporima srpskog i emiratskog rukovodstva, danas Srbija i Emirati imaju odlične političke i ekonomske odnose koji se ubrzano razvijaju na svim poljima. U prethodnom periodu potpisan je veći broj važnih bilateralnih sporazuma iz mnogih oblasti. Posete na visokom i najvišem nivou su redovne, kao i susreti privrednika. Broj turista iz UAE koji posećuju Srbiju raste iz godine u godinu, dok je u prošloj godini preko 20.000 posetilaca iz Srbije boravilo u Emiratima.

Ujedinjeni Arapski Emirati su najznačajniji partner Srbije u regionu Zaliva i opredeljeni smo da odnose sa njima podignemo na nivo strateškog partnerstva. O značaju koji pridajemo Emiratima govori i činjenica da je Srbija jedna od prvih zemalja koja je potvrdila učešće na Svetskoj izložbi – EKSPO 2020 u Dubaiju, što će biti dobra prilika da naša zemlja predstavi svoje potencijale.

Daljem jačanju saradnje svakako će doprineti i prva sednica Mešovitog komiteta za saradnju između Srbije i Emirata koja će sredinom novembra biti održana u Beogradu.

I Ujedinjeni Arapski Emirati su prepoznali Srbiju kao važnog partnera na Balkanu o čemu govori broj uspešnih emiratskih kompanija koje posluju kod nas. To su neke od najvažnijih domaćih firmi, kao što su Etihad, Igl Hils, Al Dahra, Al Ravafed, koje u našoj zemlji ostvaruju odlične rezultate.

Sa druge strane, ne mali broj renomiranih srpskih preduzeća sa uspehom posluje u UAE i oni na najbolji način promovišu Srbiju.

Ujedinjeni Arapski Emirati predstavljaju drugi dom za preko 6.000 naših državljana, što ih čini najbrojnijom srpskom zajednicom na prostoru Bliskog Istoka. Oni su UAE prepoznali kao idealno mesto za ostvarivanje svojih profesionalnih ciljeva a mnogi od njih su na visokim položajima u svojim kompanijama. Posebno raduje činjenica da Srbiju predstavljaju na najbolji mogući način i tako doprinose podizanju njenog ugleda u Emiratima.

Iskoristio bih i ovu priliku da izrazim zahvalnost Ujedinjenim Arapskim Emiratima na finansijskoj i logističkoj podršci koju pružaju Ambasadi Republike Srbije u Abu Dabiju.

Na kraju, poželeo bih ambasadoru Vukićeviću, uspešno obavljanje odgovorne dužnosti, uveren da će, kao prvi ambasador Srbije u Emiratima, u novim prostorijama Ambasade, dati novu energiju i podsticaj daljem razvoju ukupnih bilateralnih odnosa naših dveju zemalja.

Hvala vam na pažnji."