gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Ministar Govori
četvrtak, 06. septembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić: "Srbija vodi politiku solidarnosti i razumevanja za sve teškoće sa kojima se suočavaju raseljena lica."
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ub 6._septembar_2018Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju stanova za izbeglice u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji - Potprojekat 5

„Dame i gospodo,
Prijatelji i učesnici Regionalnog stambenog programa,

Dozvolite da vam zahvalim što smo se danas okupili kako bismo podržali i zvanično obeležili početak izgradnje stanova namenjenih izbeglim licima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine sa prebivalištem u opštini Ub. Izgradnja stambenih jedinica na lokaciji u Ubu jedna je od etapa u realizaciji Regionalnog stambenog programa, najvažnije regionalne inicijative za rešavanje dugoročnog raseljenja, kao posledice sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu 1991-1995. godine. Republika Srbija je posvećena i u punoj meri doprinosi sprovođenju dogovorenih obaveza, o čemu svedoči i naše današnje prisustvo na polaganju kamena temeljca.

Izgradnja stanova na ovoj lokaciji se odvija u okviru Potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa. Ukupna vrednost navedenog Potprojekta 5 je 52 miliona evra, od čega je 38,8 miliona sredstava obezbeđeno iz međunarodnih donacija, dok Republika Srbija učestvuje sa 13,2 miliona. U okviru ovog dela stambenog programa biće izgrađeno ukupno 1.847 stambenih jedinica i to 1.267 stanova u 27 jedinica lokalne samouprave. Od ovog broja, već se uveliko gradi 270 stanova u naselju Kamendin u Zemunu, koje će biti završeno i useljeno na proleće sledeće godine. Podsećam da smo kamen-temeljac za naselje u Kamendinu položili 17. novembra 2017. godine, da smo 7. avgusta 2018. u Veterniku u opštini Novi Sad položili kamen-temeljac za najveći stambeni objekat u regionu namenjen izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 276 stanova, kao i da smo 27. avgusta u Staroj Pazovi obeležili početak izgradnje 169 stambenih jedinica. Ukazao bih, takođe, da je u okviru Potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa predviđena, odnosno, realizovana dodela 250 paketa građevinskog materijala u 11 jedinica lokalne samouprave, kao i da je kupljeno 200 seoskih kuća u 19 jedinica lokalne samouprave.

Danas otvaramo gradilište u Ubu za izgradnju 20 stanova u kojima će biti smešteno 20 porodica, odnosno 55 korisnika. Radovi, čija vrednost iznosi 415.690,18 evra, trebalo bi da budu završeni u junu 2019. godine. Napomenuo bih da deo stambenog programa u Ubu predviđa i kupovinu 17 seoskih kuća za izbeglice u vrednosti od 187.000 evra, što je realizovano, kao i dodelu 20 paketa građevinskog materijala u vrednosti od 180.000 evra, čija je realizacija u toku.

Poštovani prijatelji,

Srbija vodi politiku solidarnosti i razumevanja za sve teškoće sa kojima se suočavaju raseljena lica. Rešavanje stambenih pitanja je važno, ali predstavlja samo jedan, važan aspekt kvaliteta života u novoj sredini. Lokalne zajednice imaju posebnu ulogu na planu pomoći u ostvarivanju integracije izbeglih lica u njihovim sredinama. Sa ponosom ističem da su sve lokalne zajednice u Srbiji, uključujući i Ub i Kolubarski okrug, bez izuzetka, demonstrirale solidarnost i pomogle u borbi sa nedaćama života u izbeglištvu, kao što i danas pomažu napore za humanom integracijom. U tom svetlu bih se posebno zahvalio rukovodstvu opštine Ub, na čelu sa predsednikom opštine Darkom Glišićem, na njihovom doprinosu i podršci u ostvarivanju projekta, i ponovio bih izraze pohvala na račun Komesarijata za izbeglice i migracije na čelu sa komesarem Vladimirom Cucićem za sveukupne napore i koordinaciju Regionalnog stambenog programa.

Zahvaljujem naročito zemljama donatorima Fonda Regionalnog stambenog programa, kao i međunarodnim organizacijama, koji su u učestvovali u naporima da Regionalni stambeni program zaživi i koji su doprineli njegovom napretku. Uspešna realizacija Regionalnog stambenog programa dodatno daje na značaju dobroj saradnji i komunikaciji zemalja u regionu i doprinosi procesu pomirenja.

Nadam se da će budući korisnici Programa, kojima zahvaljujem na strpljenju, u ovoj prosperitetnoj opštini uspeti da ostvare svoje životne ciljeve i budu važan deo lokalnog ekonomskog razvoja. Pozdravljam sve korisnike i učesnike Regionalnog stambenog programa sa željom da u predviđenom roku završimo radove i potom obeležimo useljenje korisnika.

Hvala vam na pažnji."