gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Ministar Govori
ponedeljak, 27. avgust 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
U Staroj Pazovi obeležen početak izgradnje stanova za izbegla lica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u okviru Regionalnog stambenog programa
+ larger fontnormal font- Smaller font
Stara payova_27._avgust_2018Govor prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju stanova za izbeglice u Staroj Pazovi u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji:„Dame i gospodo,
Prijatelji i učesnici Regionalnog stambenog programa,

Zadovoljstvo mi je da vam se obratim i da vam zahvalim što smo se danas okupili kako bismo zvanično obeležili početak izgradnje stanova namenjenih izbeglim licima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine sa prebivalištem u Staroj Pazovi.

Izgradnja stambenih jedinica na lokaciji u Staroj Pazovi jedna je od etapa u realizaciji Regionalnog stambenog programa, najvažnije regionalne inicijative za rešavanje dugoročnog raseljenja kao posledice sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu 1991-1995. godine. Republika Srbija je izuzetno posvećena ispunjenju ovog programa i u punoj meri doprinosi sprovođenju dogovorenih obaveza, o čemu svedoči i naše današnje prisustvo na polaganju kamena temeljca ovde u Staroj Pazovi.

Izgradnja stanova na ovoj lokaciji se odvija u okviru Potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa. Ukupna vrednost navedenog Potprojekta je 52 miliona evra, od čega je 38,8 miliona sredstava iz donacija, dok Republika Srbija učestvuje sa 13,2 miliona. U okviru ovog dela stambenog programa biće dodeljeno ukupno 1.847 stambenih rešenja, od čega 1.267 stanova u 27 jedinica lokalne samouprave. Od ovog broja, već se uveliko gradi 270 stanova u naselju Kamendin u Zemunu koje će biti završeno i useljeno na proleće sledeće godine. Podsećam da smo kamen temeljac za naselje u Kamendinu položili 17. novembra 2017. godine, kao i da smo 7. avgusta 2018. godine u Veterniku u opštini Novi Sad položili kamen temeljac za 276 stanova.

Danas otvaramo gradilište u Staroj Pazovi za izgradnju 169 stambenih jedinica. U ostalim opštinama gradilišta su ili u pripremi ili u fazi izbora izvođača. Na primer, u Ubu (20 stanova) i Mionici (16 stanova) izvođači su uvedeni u posao i sve je spremno za početak radova. U gradovima i opštinama u kojima se realizuje Potprojekat 5 u toku su tenderi za nabavku građevinskog materijala i započeta je podela 200 paketa građevinskog materijala. Takođe, realizovana je i kupovina 277 seoskih kuća, od planiranih 380 u 27 opština.

Poštovani prijatelji,

Srbija vodi politiku solidarnosti i razumevanja za sve teškoće sa kojima se suočavaju raseljena lica. Rešavanje stambenih pitanja je važno, ali predstavlja samo jedan aspekt kvaliteta života u novoj sredini. Lokalne zajednice imaju posebnu ulogu na planu pomoći u ostvarivanju integracije izbeglih lica u njihovim sredinama. Sa ponosom ističem da su sve lokalne zajednice u Srbiji, bez izuzetka, demonstrirale solidarnost i pomogle u najtežim trenucima, kao što i danas pomažu sve napore za humanom integracijom, uključujući i kroz Regionalni stambeni program. Bez podrške lokalne zajednice, teško se može zamisliti uspeh u rešavanju ovog kompleksnog problema.

U tom svetlu bih izrazio zahvalnost lokalnoj samoupravi Stare Pazove na podršci prilikom realizacije Regionalnog stambenog programa, kao i svim naporima i posvećenosti Komesarijata za izbeglice i migracije na čelu sa komesarom Vladimirom Cucićem.

Zahvaljujem i mnogobrojnim zemljama donatorima Fonda Regionalnog stambenog programa kao i međunarodnim organizacijama uključenim u realizaciju Programa, koji su učestvovali u naporima da Regionalni stambeni program zaživi i koji su doprineli njegovom napretku. Uspešna realizacija Regionalnog stambenog programa dodatno daje na značaju dobroj saradnji i komunikaciji zemalja u regionu i doprinosi procesu pomirenja.

Nadam se da će budući korisnici Programa, kojima zahvaljujem na strpljenju, u ovoj prosperitetnoj opštini uspeti da ostvare svoje životne ciljeve. Pozdravljam sve korisnike i učesnike Regionalnog stambenog programa sa željom da nastavimo i završimo radove, a potom i obeležimo useljenje korisnika.

Hvala na pažnji."