gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Ministar Govori
utorak, 07. avgust 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
U Veterniku položen kamen temeljac za izgradnju 276 stanova za izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske u okviru Regionalnog stambenog programa
+ larger fontnormal font- Smaller font
Veternik 2018Obraćanje prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju stanova za izbeglice u Veterniku, u okviru realizacije potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji:

„Dame i gospodo,
Učesnici Regionalnog stambenog programa,
Dragi prijatelji,

Predstavlja mi zadovoljstvo da vam se obratim i da vam zahvalim što smo se danas okupili ovde u Veterniku, kako bismo i zvanično obeležili početak gradnje stanova, namenjenih rešavanju stambenih potreba izbeglih lica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine sa prebivalištem na teritoriji grada Novog Sada.

Podsetio bih da je izgradnja stambenih jedinica na lokaciji u Veterniku deo sprovođenja Regionalnog stambenog programa, kao najvažnije regionalne inicijative za trajno rešavanje dugoročnog raseljenja posle sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu 1991-1995. godine, uz podršku međunarodnih organizacija i donatora. Republika Srbija je posvećena i u punoj meri doprinosi realizaciji dogovorenih obaveza, o čemu svedoči i naše današnje učešće na polaganju kamena temeljca ovde u Veterniku.

Izgradnja stanova u Veterniku se odvija u okviru potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa. Ukupna vrednost radova na izgradnji objekta je oko 6,4 miliona evra (6.356.987,55 evra). Biće izgrađeno 276 stanova ukupne površine 19.877,30 m2, sa rokom završetka radova u novembru 2019. godine.

Naglasio bih da će u predstojećem periodu za izbegla lica sa teritorije grada Novog Sada biti obezbeđeno još 30 stanova iz otkupa, da je započeto projektovanje 152 stambene jedinice u Futogu, a u proceduri je i projektovanje još 94 stambene jedinice u Veterniku. Ukupno će na teritoriji grada Novog Sada u okviru Regionalnog stambenog programa biti obezbeđeno 615 stambenih rešenja za izbeglice, od čega 552 stambene jedinice, 30 seoskih kuća, 13 montažnih kuća, kao i 20 paketa građevinskog materijala.

Osim obezbeđivanja stanova, ukazao bih na značaj održivosti Programa u kontekstu pružanja pomoći licima u raseljenju, žrtvama rata i progona, a u cilju njihove pune integracije u ovoj i drugim lokalnim sredinama. Zbog toga Srbija vodi odgovornu politiku solidarnosti i razumevanja za teškoće sa kojima se suočavaju raseljena lica.

Lokalna zajednica je važan faktor u procesu integracije, bez čije podrške se teško može zamisliti uspeh u rešavanju ovog kompleksnog problema. Sa ponosom ističem da su sve lokalne zajednice u Srbiji, bez izuzetka, demonstrirale solidarnost i pomogle u najtežim trenucima, kao što i danas pomažu sve napore za humanom integracijom, uključujući i kroz Regionalni stambeni program. Podsetio bih da 1996. godine je u Novom Sadu evidentirano 46.169 izbeglica i ratom ugroženih lica, a da je danas registrovano 2.478 izbeglica i 4.121 interno raseljeno lice.

U tom svetlu posebno bih zahvalio gradonačelniku Milošu Vučeviću i Gradskom veću Novog Sada na podršci prilikom realizacije Regionalnog stambenog programa, kao i svim naporima i posvećenosti Komesarijata za izbeglice i migracije na čelu sa komesarom Vladimirom Cucićem.

Zahvaljujem i mnogobrojnim zemljama donatorima Fonda Regionalnog stambenog programa, kao i međunarodnim organizacijama uključenim u realizaciju Programa, koji su učestvovali u naporima da Regionalni stambeni program zaživi i koji su doprineli njegovom napretku i realizaciji. Postignuti rezultati nas obavezuju da nastavimo i uspešno sprovedemo Program do kraja. Njegova potpuna implementacija doprinosi boljoj saradnji i komunikaciji zemalja u regionu. Verujem da posvećenim radom i saradnjom možemo zajednički da rešavamo sva otvorena pitanja iz prošlosti i tako doprinesemo procesu pomirenja, napretku i stabilnosti regiona.

Nadam se da će budući korisnici Programa, kojima zahvaljujem na strpljenju, u ovoj prosperitetnoj opštini uspeti da ostvare svoje životne ciljeve. Ponosan sam na sve korisnike i učesnike u implementaciji Regionalnog stambenog programa i siguran sam da ćemo i u ovoj godini, kao i u prethodnoj, ostvariti još mnogo uspeha.

Hvala vam na pažnji."