gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Ulazak u Srbiju
ponedeljak, 29. april 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Osiguranje za motorno vozilo prilikom putovanja u R. Srbiju
+ larger fontnormal font- Smaller font
U junu 2011. godine potpisan je Multilateralni sporazum kojim je Republika Srbija postala član tzv. Podsistema registarske oznake, što znači da vozila registrovana na teritoriji država potpisnica nemaju obavezu posedovanja zelene karte međuanrodne odgovornosti za vozilo na teritoriji Srbije (i drugih država potpisnica). S tim u vezi, od 01.01.2012., prilikom vršenja kontrole vozila na teritoriji Srbije, nadležni organi ne zahtevaju zelenu kartu za vozila registrovana na teritoriji neke od sledećih država:
Andora, Austrija, Belgija, Bugarska, Velika Britanija, Grčka, Danska, Estonija, Island, Italija, Irska, Kipar, Luksemburt, Litvanija, Letonija, Mađarska, Malta, Nemačka, Norveška, Portugalija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Češka, Švajcarska (uključujući i Lihtenštajn), Švedska i Španija.

Što se tiče Crne Gore čiji je Nacionalni biro postao punopravni član sistema od 1. februara 2012. godine, potpisan je bilateralni sporazum kojim se uređuje da obrazac zelene karte nije potreban građanima Crne Gore koji svojim vozilima ulaze na teritoriju Republike Srbije.

Za upravljanje vozilom u Republici Srbiji, zelena karta je i dalje potrebna građanima preostalih zemalja Sistema zelene karte koje nisu članice tzv. Multilateralnog sporazuma: Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Makedonija, Albanija, BiH, Tunis i Maroko.