gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo
ponedeljak, 29. april 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Osiguranje za motorno vozilo prilikom putovanja u inostranstvo
+ larger fontnormal font- Smaller font
Zelena karta (međunarodna karta osiguranja) je međunarodna isprava (potvrda) osiguranja od autoodgovornosti. Sam obrazac predstavlja dokaz da vozilo poseduje osiguravajuće pokriće u toku njegove upotrebe u inostranstvu. Pribavlja se kod inicijalnog osiguravača i traje koliko i polisa obaveznog osiguranja.

U junu 2011. godine, potpisan je Multilateralni sporazum kojim je Srbija postala član tzv. Podsistema registarske oznake. Potpisivanjem ovog sporazuma sa 32 zemlje (Andora, Austrija, Belgija, Bugarska, Velika Britanija, Grčka, Danska, Estonija, Island, Italija, Irska, Kipar, Luksemburt, Litvanija, Letonija, Mađarska, Malta, Nemačka, Norveška, Portugalija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Češka, Švajcarska (uključujući i Lihtenštajn), Švedska i Španija), vlasnicima motornih vozila iz Srbije je omogućeno da od 1. januara 2012. godine putuju u pomenute zemlje bez obaveze da poseduju zelenu kartu.

Što se tiče Crne Gore čiji je Nacionalni biro postao punopravni član sistema od 1. februara 2012. godine, potpisan je bilateralni sporazum kojim se uređuje da zelena karta nije potrebna našim građanima prilikom posete Crnoj Gori korišćenjem motornih vozila. Isto važi i za građane Crne Gore koji svojim vozilima ulaze na teritoriju Republike Srbije.

Zelena karta je i dalje neophodna za putovanje u jednu od preostalih zemalja Sistema zelene karte koje nisu članice tzv. Multilateralnog sporazuma: Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Makedonija, Albanija, BiH, Tunis i Maroko.

Više informacija u vezi autoosituranja može se naći na sajtu Automoto saveza Srbije: www.amss.org.rs.