gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno
Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Poslovi preleta aviona
+ larger fontnormal font- Smaller font

Grupa za prelet aviona funkcioniše u Odseku za putne isprave i prelete vazduhoplova Ministarstva spoljnih poslova. Grupa obavlja poslove koji spadaju u domen konzularnih aktivnosti a služba se zbog specifičnosti, obavlja neprekidno u toku 24 časa (radnim danima, vikendima i državnim praznicima).

Pored ostalih, najvažniji poslovi Grupe za prelet su sledeći:

  1. Pribavljanje dozvola za prelet i sletanje naših državnih vazduhoplova na teritorije stranih država posredstvom naših DKP (prevoz najviših državnih delegacija i funkcionera)
  2. Prijem, obrada i izdavanje diplomatskih odobrenja za prelet ili sletanje stranih državnih vazduhoplova na teritoriju Republike Srbije uz stalnu komunikaciju sa stranim DKP i u koordinaciji sa nadležnim državnim organima Republike Srbije (Ministarstvo odbrane, Agencija za kontrolu letenja, Direktorat civilnog vazduhoplovstva...)

A) U sklopu poslova koji se odnose na pribavljanje diplomatskih odobrenja za prelet i sletanje naših državnih vazduhoplova u inostranstvu, a u cilju efikasnosti i operativnosti, kao i eliminacije bilo kakvih nejasnoća, problema ili propusta, potrebno je striktno se pridržavati sledećeg Uputstva:

  1. Podnošenje pisanog zahteva u propisanoj formi (popunjen obrazac). Zahtev mora da sadrži sve relevantne podatke o vazduhoplovu, vazdušnim rutama (koridorima), ulazno-izlaznim tačkama, datumima i vremenima (UTC), svrsi leta (precizno navedeno ko su putnici) itd. Prevashodno je potrebno precizno navesti za koje države se dozvola traži. Za neke države je potrebno obavezno popuniti i posebne formulare (npr. Hrvatska, Turska, Bugarska, Iran, Velika Britanija, Belorusija, Češka). To praktično znači da se uz osnovni zahtev mora dostaviti i poseban obrazac ukoliko se traži dozvola za neku od navedenih država. Zahtev mora da ima delovodni broj vaše kompanije jer se naša DKP u svojim odgovorima, pozivaju na taj broj. Takođe je potrebno da navedete ime kontakt osobe, brojeve fiksnih i mobilnih telefona, broj faksa i aktuelnu mail adresu.
  2. Imajući u vidu potrebu da se ispoštuju propisani rokovi od strane drugih zemalja, zahteve je potrebno podnositi najmanje 3 radna dana pre planiranog leta kada god je to moguće. Pri tome, mora se imati u vidu činjenica da neke evropske države nemaju organizovanu službu dežurstva u toku 24 časa, odnosno tokom vikenda i državnih praznika, koja se bavi rešavanjem zahteva za izdavanjem diplomatskih odobrenja (npr. Slovenija, Holandija, Švajcarska, Belgija, Crna Gora...).
  3. U cilju postizanja maksimalne efikasnosti i bolje koordinacije u komunikaciji podnosilac zahteva - Grupa za prelet, neophodna je prethodna najava dostave zahteva putem telefona (zvati dežurnog radnika u Grupi za prelet - mobilni 066/8066104  ili u toku radnog vremena od 07,30 do 15,30 - direktni 306- 8236 i 306-8476).
  4. U slučaju izmene podataka iz osnovnog zahteva, takođe je potrebno odmah odnosno pre dostave MSP-u, pozvati dežurnog radnika Grupe za prelet. I u slučaju izmene, ista se dostavlja u formi propisanog obrasca (kao i osnovni zahtev).
  5. Zahtevi se isključivo dostavljaju na centralni faks Ministarstva spoljnih poslova 3618 - 366 ili 3618-367. U specifičnim i izuzetno hitnim slučajevima koji ne predstavljaju pravilo već izuzetak, zahtev se može dostaviti i na mail adresu Centra veze MSP: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli o čemu je opet neophodno obavestiti dežurnog radnika u Grupi za prelet.
  6. Svi navedeni formulari su dostupni u elektronskoj formi i mogu se preuzeti sa sajta.

B) Podnosioci zahteva za izdavanje diplomatskih odobrenja za prelet ili sletanje stranih državnih vazduhoplova na teritoriju Republike Srbije (strana DKP), zahtev podnose Grupi za prelet diplomatskim putem 3 radna dana pre planiranog leta i uz popunjavanje formulara koji se takođe može preuzeti sa sajta. Zahtevi koji se odnose na prevoz opasnih materija, naoružanja, municije i eksploziva, moraju se podneti najmanje 5 radnih dana pre planiranog leta kako bi blagovremeno bili dostavljeni nadležnom organu (Direktorat civilnog vazduhoplovstva).

Naziv dokumenta

ekstenzija

Podnošenje pisanog zahteva

 .doc

Izmena zahteva

 .doc

Storniranje zahteva

 .doc