gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno
Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ostavine u inostranstvu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Jedna od osnovnih konzularnih funkcija je zaštita naslednih prava i interesa državljana R. Srbije na teritoriji države prijema, a u skladu sa zakonima i propisima te države (čl.5 Bečke konvencije o konzularnim odnosima).

Konzul postupa u skladu sa citiranim članom Bečke konvencije ukoliko je ostavilac državljanin R. Srbije, odnosno ukoliko je naslednik državljanin R. Srbije koji ne živi u zemlji u kojoj se zaostavština nalazi.

Kada se ostavinski postupak vodi pred nadležnim sudom u R. Srbiji, naslednik koji živi u inostranstvu može u diplomatsko-konzularnom predstavništvu R. Srbije dati nasledničku izjavu ili overiti specijalno punomoćje za davanje nasledničke izjave.

Po kazivanju državljanina R. Srbije koji živi u inostranstvu, konzul može sačiniti konzularno zaveštanje (testament) po pravilima koja važe za sastavljanje sudskog zaveštanja.

U slučaju potrebe za dodatnim informacijama u vezi sa ostvarivanjem i zaštitom naslednih prava u inostranstvu, možete kontaktirati Odeljenje za konzularne poslove – Grupa za ostavine u inostranstvu na sledeće brojeve: (011) 306 8327 i 306 8328, svakog radnog dana od 9,00 do 15,00.