gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Intervjui Ivana Mrkića
ponedeljak, 16. septembar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Intervju ministra Mrkića za “Kurir”
+ larger fontnormal font- Smaller font
OEBSIvan Mrkić, ministar spoljnih poslova Srbije ubeđen je da je Srbija sledeća zemlja koja će postati članica Evropske unije. Šef srpske diplomatije kaže da svoje uverenje zasniva na tvrdnji da to žele i one države koje su već deo evropske porodice naroda, ali i kritički priznaje da nam je dosta posla ostalo na tom putu.

"Čvrsto verujem u to. Moju veru najviše podupire prijateljstvo i podrška koje nam iskazuju naši partneri iz EU i znam da ih nećemo razočarati".

Koliko posla nam je ostalo da bismo taj cilj ispunili?

"Mnogo. Ali važno je shvatiti da se tu ne radi ni o kakvom kuluku. Nije reč o prisilnom ili prinudnom radu. Kroz sve faze tog procesa, mi u stvari radimo na sebi. Nije u pitanju doterivanje već jačanje zdravlja, kvaliteta i širenje oslonca za bolju budućnost naših naraštaja".

Pripremate nove kriterijume za ambasadore Srbije. Očekuju se rezultati i ko ih ne bude postigao, biće vraćen posle godinu dana?

"Tako je. Ne možemo više sebi da priuštimo luksuz da nam ambasadori i druge diplomate lagodno žive a da ne proizvode konkretan rezultat. A svi ti doprinosi su, u stvari, lako merljivi. Razume se da očekivanja nisu istovetna od svih ambasadora. Međutim, u svakoj zemlji naša diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP) mogu da doprinesu naporima za privredni razvoj zemlje. U narednom periodu biće pojačan nadzor i u pogledu toga koliko su DKP angažovani na zaštiti interesa naših državljana u inostranstvu. Nijedan naš državljanin ne sme da bude odbijen i svaka njihova briga treba da bude i briga naših diplomatsko-konzularnih predstavništava. Ovim putem pozivam sve naše državljane u inostranstvu da se, ukoliko su nezadovoljni ponašanjem naših službenika ili tretmanom u DKP, odmah jave mom kabinetu".

Osnovali ste radnu grupu koja kontroliše troškove ambasadora. Kakvi su rezultati do sada? Da li su već utvrđene nepravilnosti i gde?

"O tome šta je sve našla radna grupa preuranjeno je govoriti jer se radi o nečemu za šta je potrebno strpljenje i temeljna provera. Međutim, važno je da već sada imamo racionalizovanje troškova i uštedu u brojnim segmentima našeg funkcionisanja".

Da li će uskoro doći do smene ambasadora i kojih?

"Vi ćete shvatiti da nikako ne bi bilo prikladno, a kamoli diplomatski, da ja ovim putem najavljujem smene ambasadora. Svaki moj predlog o tome je predmet ozbiljnog razmatranja Vlade u celini, a posebno našeg predsednika Tomislava Nikolića, koji je jedini ovlašćen da imenuje ili opozove naše najviše predstavnike u inostranstvu".

Kazali ste da u MSP ima mesta za vašeg prethodnika Vuka Jeremića, kad se vrati sa službovanja u SAD. Jeste li o tome razgovarali s njim?

"Reč je o hipotetičnom pitanju. Sa Vukom nisam pravio planove. On predstavlja Srbiju u svom predsedavanju Generalnom skupštinom UN i prirodno je da imamo komunikaciju. Sve dok je predsednik GS UN, on je i u službi naše države i Vlade".

Na kojoj poziciji bi mogao da pomogne?

"Širok je dijapazon pozicija, ali je pravilnije da se ovo pitanje uputi njemu".

Kako ocenjujete odnose između Srbije i SAD?

"Naši bilateralni odnosi su izuzetno dobri. Sve više ima razumevanja, naša komunikacija je intenzivna, politički kontakti neprestani... Sve u svemu, ne pamtim kad smo bili u ovakvim odnosima s Vašingtonom. Zbog toga smo vrlo zadovoljni i naša je čvrsta namera da ih produbljujemo i obogaćujemo u svakom smislu".
Ključne reči: Ivan Mrkić