gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Intervjui Ivana Mrkića
ponedeljak, 02. septembar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Mrkić o SSP
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivan MrkićSpoljnu politiku uskladiti sa evropskom Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije praktično smo postali pridruženi član, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i dodao da je time počeo da teče režim koji u SSP-u postoji i sva pravila koja se u tom sporazumu podrazumevaju.
On je za dnevni list "Blic" rekao da je najzanimljivija novina koja proističe iz stupanja na snagu S SP obaveza da Srbija uskladi stavove u spoljnoj politici sa zajedničkim stavovima EU, ukoliko oni postoje.

Navodeći da EU kroz mehanizam zajedničke spoljne politike koju personalizuje Ketrin Ešton zauzima stav o svim značajnim svetskim pitanjima - krizama, dogovora, klimatskim promenama..., on je objasnio da se pridružene članice izjašnjavaju o onome o čemu se punopravne članice prethodno dogovore.

"Gotovo uvek smo saglasni sa zaključcima i mnogo puta se automatski pridružujemo", rekao je Mrkić i dodao da ukoliko nas se neka tema direktno tiče, onda se o tome razgovara.
On ističe i da nema opredeljivanja kada je reč o pitanjima o kojima nema jedinstva.
Kao primer, Mrkić je naveo da su u maju, članice, 16 sati razgovarale o situaciji u Siriji i da se na kraju nisu dogovorile.
On navodi da često oko kriza ili sukoba nema jedinstvenog stava i da tada nije važno kakav je naš.

"Naravno, mi smo protiv sankcija i ratova jer smo i sami kroz to prošli, ali kada se izjašnjava o političkoj deklaraciji, onda se ocenjuje njen tekst", rekao je Mrkić.
Mrkić je ocenio i da je jedno bila priprema, a da je drugo kada se čitav kompleks saglasnosti koji u SSP-u postoji prelije na Srbiju.

On je naveo da će stupanjem na snagu SSP biti obrazovana tela koja će pratiti sprovođenje sporazuma, a u kojima će predstavnike imati Srbija i EU - Savet, Odbor, kao i Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanju.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije stupio je juče na snagu, budući da je EU 24. jula izvestila Srbiju da je okončan postupak ratifikacije sporazuma u državama članicama.