gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Intervjui Ivana Mrkića
sreda, 17. jul 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
“Spreman tim za Evropu”
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivan Mrkić"Suštinski pregovori o članstvu Srbije u EU praktično počinju današnjim dolaskom Štefana Filea i njegove delegacije. Već tim činom pravi se okvir za pregovaranje. To je proces, mandat će izraditi Evropska komisija i potom će nam ga predati".
Ovako šef diplomatije Ivan Mrkić za „Novosti" odgovara na pitanje kada će Srbiji biti uručen pregovarački okvir i šta će biti prvi zadaci koje naša zemlja treba da ispuni u narednim mesecima.

Koja poglavlja će biti prva otvorena i hoće li tema Kosova biti samo u 35. ili u više tih odeljaka?

- Pretpostavljam da će tema Kosovo i Metohija biti u 35. poglavlju („ostala pitanja"), ali ni to neće biti formulisano kao uslovljavanje. Pod tom tačkom će se podrazumevati prirodno praćenje razvoja odnosa između Beograda i Prištine. Ucena neće biti, jer one ne bi ni prošle.

Koliko će ljudi, sa naše strane, biti uključeno u pregovarački proces, kako će izgledati pregovaračka struktura Srbije?

- Sasvim je sigurno da će se u pregovarački proces, na direktan ili posredan način, uključiti stotine učesnika, a na duži period biće ih i do 1.500. To govorim polazeći od iskustava nekih od zemalja članica. Mnogo toga utiče na pregovarački proces, a samim tim se i njegove dimenzije ne mogu klasično omeđiti.
Sigurno je da će u dijalog sa EU biti uključeni predstavnici civilnog društva, Vojvodine i naših nacionalnih manjina. I MSP će biti uključeno u ovaj proces na sve moguće načine, a najviše će biti eksponirana naša misija pri EU u Briselu i sektor Ministarstva koji se isključivo bavi evrointegracijama.

Na koji način će se tačno odvijati pregovori, sa kim će srpski tim iz EU pregovarati? Da li će biti razgovora između Beograda i zemalja - članica, ili će ceo proces ići preko Evropske komisije?

- Ceo proces ide isključivo preko Evropske komisije. Razume se da se pregovori paralelno vode, kad god je to moguće ili je potrebno, sa pojedinim zemljama članicama. Ali glavni posao se obavlja na liniji Brisel - Beograd.

Na čija iskustva ćemo se najviše oslanjati u pregovaračkom procesu?

- Imamo ponude sa velikog broja strana i nameravamo da sarađujemo sa svim zemljama koje su izrazile spremnost da nam pomognu u ubrzavanju tog procesa. Svakako da računamo na susedne zemlje članice EU, na Sloveniju, Slovačku, Austriju, Češku, Poljsku, Švedsku, Dansku, Finsku ali i na udaljenije zemlje kao što su Portugal i Irska. Razume se, naši prijatelji Italijani su neko na koga uvek sa razlogom računamo.
Ključne reči: Ivan Mrkić