gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Intervjui Ivana Mrkića
sreda, 26. jun 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Mrkić: „Očekujem pozitivnu odluku Saveta ministara EU”
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivan MrkićMrkić: „Očekujem pozitivnu odluku Saveta ministara EU"

Srbija je poslednjih meseci vodila vrlo koordiniranu i opsežnu diplomatsku akciju prema svim članicama Evropske unije. Zato sam siguran da će Savet ministara 28. juna doneti pozitivnu odluku za našu zemlju - poručuje šef diplomatije Ivan Mrkić u foto-finišu napete „briselske trke". Napominje da je Ministarstvo spoljnih poslova vodilo živu aktivnost, da se u poslednjih desetak meseci sastao sa 70 šefova diplomatije, 23 predsednika i 15 premijera. Ubeđen je da će ta ofanziva uroditi plodom.

Koje države su spremne da glasaju da se Srbiji dodeli datum odmah?

- Eksplicitnu podršku Srbiji, na ovaj ili onaj način, dalo je više od 20 članica Evropske unije. Nasuprot tome, nijedna zemlja nije se izjasnila protiv određivanja datuma! Zar to samo po sebi ne govori šta treba očekivati?

Ali Nemačka se još koleba. Očekujete li da Bundestag uvaži napore Srbije? Ili će ponovo da postave dodatne uslove za datum?

- Dosad sam dobijao samo dobre signale iz Berlina. Razume se da tamo ima pojedinaca ili grupa koje bi želele da se prema Srbiji primenjuje stereotip, po principu da treba nastaviti sa pritiscima i ucenama, ali ta „formula" se pokazala anahronom i potpuno prevaziđenom, zbog postupaka i krajnje odgovornog ponašanja naše vlade.

Kakva je strategija državnog vrha, ukoliko odluka bude odložena? Može li se doći do zaokreta u spoljnoj politici?

- Ne može doći do zaokreta ni do revidiranja spoljne politke. To nikako nije moguće jer spoljna politika nije nešto što se događa u individualnim životima, pa se pojedinac danas opredeli za jednog partnera, a sutra za drugog. U spoljnoj politici postoje datosti i konstante koje se ne menjaju zbog jednog političkog događaja, već su opredeljene geografijom, istorijom, mentalitetom stanovništva, pripadnošću određenoj civilizaciji i kulturi, ali i privrednim vezama. Uporedo sa ofanzivom ka EU, nijednog momenta nismo zapostavljali, već smo naprotiv, jačali odnose i sa drugim zemljama.

Hoće li dijalog sa Prištinom biti nastavljen i ukoliko ne dobijemo datum?

- Pregovori sa administracijom u Prištini sigurno će biti nastavljeni, jer je naša država odlučila da ispuni sve ono što sadrži Briselski sporazum od 19. aprila.

I koje teme dolaze na dnevni red?

- Poznato je da su na dnevnom redu telekomunikacije, energetika i modaliteti organizovanja zajednice srpskih opština.

Najavili ste novi zakon o spoljnim poslovima. Koje konkretne promene će on doneti u srpskoj diplomatiji?

- Mi se nadamo- velike. Cilj je da diplomatija bude uspostavljena kao državni stub i da ubuduće ne deli sudbinu običnog resora u jednoj vladi. Diplomatije je isuviše ozbiljna i zahtevna profesija pa stoga ne trpi standardizovan tretman. Ona se mora urediti shodno sopstvenoj prirodi i specifičnostima kako bi postala maksimalno profesionalizovana.
Ključne reči: Ivan Mrkić