gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Intervjui Ivana Mrkića
sreda, 12. jun 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Mrkić: „Nikada ovoliko pohvala"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivan MrkićMinistar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je da Srbija tokom njegove dugogodišnje karijere nikada nije dobila toliko pohvala kao poslednjih nedelja i izrazio očekivanje da će naša zemlja dobiti datum za početak pristupnih pregovora sa EU.
"Od trenutka kada smo krenuli u ostvarenje cilja dobijanja datuma za početak pregovora o članstvu u EU stalno ide na bolje, a u poslednjih nekoliko nedelja to je bilo toliko opipljivo da ne mogu da poredim ni sa čimš sam doživeo u prošlosti, a ovim poslom se bavim 35 godina," rekao je Mrkić u intervjuu "Novom magazinu".
Komentarišući spekulacije da će Srbija u junu dobiti "zeleno svetlo" ali ne i datum za početak pregovora sa EU, Mrkić je izrazio žaljenje što je priča o datumu dobila neku "posebnu fenomenologiju", pri čemu "retko ko spoznaje njenu suštinu."
"Lično sam uveren da ćemo dobro proći, da ćemo dobiti datum za početak pregovora. Međutim, stalno ponavljam, to ne zavisi od nas. Očekujem da će se EU izjasniti povoljno o svemu što smo mi do sada učinili," dodao je on.
Prema njegovim rečima, evropski zvaničnici su uvideli da aktuelno rukovodstvo govori ono što je u stanju da ostvari, što je veoma važno za uspostavljanje poverenja.
"Srbija sada već dnevno dobija na težini i zbog svoje ozbiljnosti i odgovornosti jer je pouzdan partner i to svi počinju da uviđaju."
Na konstataciju da se čini da je vlada izabrala Nemačku kao svog glavnog strateškog partnera, a da je upravo Berlin najviše koči, Mrkić kaže da to nije njegov utisak i da se sa "Nemcima može i te kako dobro razgovarti i dogovarati."
"Ima tu i drugih zemalja do kojih nam je veoma stalo. Nemačka je izuzetno važan faktor, jer su sa Francuskom, Britanijom, Španijom, Italijom, stub Evropske unije kojoj mi težimo. Prirodno je da smo u dnevnoj komunikaciji," objasnio je ministar.
On ističe i da su odnosi sa SAD u usponu.
"Mi smo zahvalni što je Hilari Klinton pred kraj svog mandata nalazila vremena da nam se posveti i učinila je dve-tri dobre stvari za Srbiju. Bivši senator, a sadašnji državni sekretar Keri već je dva puta porazgovarao s našim predsednikom, " rekao je Mrkić i podsetio da su predsednik Nikolić i premier Dačić takođe razgovarali sa američkim potpredsednikom Bajdenom, a da retko ko ima takav bilans.
"S druge strane, mi imamo strateški sporazum potpisan sa predsednikom Rusije, imamo odlične odnose sa Kinom," dodao je šef diplomatije, uz zaključak da Srbija radi ono što bi svaka zemlja želela - gradi što bolje odnose sa glavnim faktorima kako bi se uspešnije uklopila u međunarodnu stvarnost.
Upitan zašto tokom dijaloga Beograda i Prištine nije bio član srpske delegacije Mrkić je podsetio da je Kosovo po Ustavu deo teritorije Srbije.
"Bio sam u Briselu povremeno kada je to bilo stvarno smisleno i kada sam imao prilike da nešto pomognem."
Mnistar kaže i da nije nadležan da govori o pitanju rekonstrukcije vlade, budući da postoji koalicioni sporazum i koalicioni partneri koji čine stožer vlade i koji o tome odlučuju.
"Ja sam u vladu ušao kao profesionalac, služim državi i gledam da to činim na najbolji mogći način. Što se tiče rada Ministarstva, Srbija je učinila velike korake i to u dobrom smeru, ali na drugima je da to ocenjuju," rekao je on.
Osvrćući se na smenu ambasadora Srbije u Turskoj, ministar ponavlja da je Dušan Spasojević opozvan pre isteka mandata isključivo zbog svog rada, a ne zato što je član Demokratske stranke.
"On je bio član DS i kada je na vlasti bio DS i kada je dobijao ukore koje niko nije dobijao, ali to su sada svi zaboravili. Dobijao ih je zbog kršenja discipline i propisa," rekao je on.
Po njegovim rečima, ne možete biti na tako visokom mestu, a posebno u jednoj tako osetljivoj zemlji koja sada prolazi kroz krizu, a da ste "takvi kakvi jeste".
"Morate da ste potpuno podređeni službi i državi kojoj služite i nikakva potreba za egzibicionizmom ne sme da preovlada. To, nažalost, nije bio slučaj sa Dušanom," rekao je on.
"Čujem da Djilas pominje da je to najbolji ambasador. Zamislite da ja odem kod njega i kažem 'e, ti nemaš pojma da ti je tvoj pomoćnik takav i takav'. Ja se nikada ne bih drznuo da se mešam u nešto što mi je nepoznato," dodao je Mrkić.