gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Intervjui Ivana Mrkića
sreda, 29. maj 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
,,Sporazum će ojačati Srbe”
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivan MrkićMinistar spoljnih poslova po okončanju posete EU govori o primeni briselskog dogovora. Činimo sve da narod na KiM zadrži naša dokumenta. Siguran sam da ćemo dobiti datum za pregovore sa EU. Evropa razume strateško partnerstvo sa Rusima.

Nikada Srbiju nisu hvalili toliko u Evropskoj uniji, kao što to sada čine. Ovo je najjači utisak koji iznosi šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, posle završetka zvanične posete Briselu. On je učestvovao na radnoj večeri na ministarskom nivou zemalja kandidata s članicama EU, koji je organizovala Ketrin Ešton. Za „Novosti" otkriva da je imao bar desetak odvojenih razgovora i o mnogo čemu se dogovorio sa svojim kolegama, pošto je klima u potpunosti bila u duhu saradnje. 

Koje ste ključne poruke preneli kolegama iz EU?
- Objasnio sam im istorijske razloge koji nam apsolutno ne daju da na najracionalniji način vidimo taj problem, jer se radi o najotvorenijoj secesiji i otimanju teritorije. Velika većina Srba to samo tako vidi.

Da li je bilo razumevanja za stavove Srbije?
- Niko od učesnika nije doveo u pitanje ništa od onoga što sam izneo. Jedan za drugim su uzimali reč i pohvalili ono što je do sada učinio državni vrh Srbije. Svi su govorili u superlativu. Nije to nikakva diplomatska fraza, zaista je tako bilo. Nikada nisam učestvovao na skupu na kom su upućene tolike, i takve, pohvale našoj zemlji.

Kakva je bila reakcija na pismo naše vlade u kojem se izričito kaže da sporazum tumačimo kao statusno neutralan?
- Neko je možda mislio da će da bude problema oko toga kako smo formulisali prihvatanje plana za implementaciju. Međutim, toga uopšte nije bilo. Svi polaze od činjenice da je vlada vrlo mudro i spretno postupila. Razumeju naš izuzetan napor da u prvom planu bude zaštita Srba na KiM.

Hoće li Evropa ispoštovati zahtev da kosovski Srbi imaju naše državljanstvo i lična dokumenta i da tako izađu na lokalne izbore na jesen?
- Sve činimo u tom pravcu. Uložen je maksimalan napor i tome smo posvećeni do kraja. Nadamo se da ćemo sve to i ostvariti. Na kraju, kad dopre do dubine svesti našeg naroda na KiM da je ovim sporazumom osigurana njihova sadašnjost, a naročito budućnost, kad shvate da je kroz sporazum obezbeđeno čuvanje i jačanje njihove pozicije na KiM, onda će sve ići lakše. Ali, potrebno je da prođe određeno vreme. To je normalno. Ne može se menjati svest ljudi dekretom ili komandom.

Da li ćemo dobiti datum u junu?
- Kao građanin, u svoje lično ime mogu da kažem da sam sasvim siguran da ćemo ga dobiti. Ali, ne odlučujem o tome, tako da je možda i nepristojno da sada donosim takve vesti. Mogu samo da podelim svoj intimni utisak. Nikada niko ništa nije doveo u pitanje, kada je reč o Srbiji. Svi su se založili da treba da bude u evropskoj porodici i istakli da ne može biti EU bez Balkana i Srbije kao centralne zemlje tog regiona.

Šta do juna i odluke Evropskog saveta još treba da uradimo? Hoće li biti skrivenih uslova?
- Nema novih uslova ili ucena.

Koje konkretno tačke iz implementacionog plana moramo da ispunimo?
- Otvoreno sam rekao mojim sagovornicima da niko ne može da očekuje da ćemo sada sve odmah da uradimo. Ako neko želi da određeni deo plana bude sproveden u kratkom roku, onda je to neostvarljivo. Ne možemo to da garantujemo. Niko to ne može da garantuje. Jednostavno, postojano radimo na onome što smo se dogovorili. S naše strane, maksimalno poštujemo svako slovo dogovora. Očekujemo zato da i druga strana tako postupi. Brzina izvršavanja svega dogovorenog je u direktnoj proporciji s tim kako će Priština postupiti. Jer, Beograd je već pokazao da je vrlo solidan pregovarač, koji izvršava dogovoreno.

Nedavno ste bili u Rusiji. Šta nam znači strateško partnerstvo s Moskvom?
- Znači mnogo. S Rusijom svi pokušavaju da imaju dobre odnose. A mi imamo specijalne. Sad smo to potvrdili vrlo bitnim sporazumom. Predsednici Nikolić i Putin su dugo razgovarali kao što se razgovara među starim znancima i velikim prijateljima koji ne treba da troše reči. Imamo vrlo plodotvoran dijalog s Moskvom i odlične odnose. Rusija nas drži u preferncijalnom tretmanu, posebno sa stanovišta privrede. Ne treba ni da govorim koliko nam je to bitno zbog energetike. Srbja, s obzirom na svoju veličinu, i na to da nema privredni potencijal kojim će nekoga zaseniti, ima izvanredno dobre odnose s Rusijom.

A na političkom planu? Pomaže li nam Rusija dovoljno?
- Odnosi su i u ovom domenu izvrsni. Da li bismo mogli da vodimo ovakve pregovore o Kosovu i Metohiji da nije bilo ruske podrške?

Možemo li da sedimo na dve stolice: da budemo bliski s Rusijom, a da idemo u EU?
- To je šablonizovan pogled na život i politiku. Nije za poređenje, ali da bi bilo ubedljivo, uzmimo za primer Ameriku, koja ima vrlo dobre odnose s Kinom, i koji se ne daju uporediti ni sa čim. Imaju i dobre odnose s Rusijom, Nemačkom, Britanijiom.. Svako polazi od svojih interesa i mi tako gledamo na građenje budućnosti. Razvijamo odnose s onim zemljama s kojima možemo da ostvarujemo svoje interese, a da to bude na opšte dobro i na zadovoljstvo obe strane.

Da li to razumeju u Evropi?
- Naravno. Većina ih se u Evropi isto tako i ponaša, ako im se za to pruži prilika.

Sa kojim državama iz regiona smo izgradili najbolje odnose?
- Sa svima! Nikoga ne bih izdvajao. To su sve naše komšije. Prirodno je što sa svima želimo da imamo najbolje moguće odnose. Radimo to vrlo iskreno, bez ikakve zadrške. I, oni to uviđaju.

Koje poruke vam je prenela Ketrin Ešton?
- Razgovarali smo krajnje srdačno i prijateljski. Ketrin Ešton je zahvalna na svemu što je vlada Srbije učinila i to uopšte nije krila. Govorila je na skupu s najvećim uvažavanjem našeg predsednika, premijera i članova vlade koji su posebno doprineli dobrom razvoju u pregovorima.