gototopgototop
ponedeljak, 11. mart 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbiju i Tunis vezuje tradicionalno prijateljstvo
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic bezi_kaid_esebsije_predsednik_tunisa_sastanak_slika_5Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Tunisu sa predsednikom te zemlje Beži Kaid Esebsijem.

„Veoma sam radostan što sam u poseti Tunisu, prijateljskoj zemlji. Danas sam razgovarao sa predsednikom Tunisa Beži Kaid Esebsijem i sa mojim kolegom, ministrom spoljnih poslova, Kemaisom Ženauijem.

Razgovarali smo o jačanju naše saradnje i prijateljstvu.

Tunis i Srbiju vezuje dugogodišnje tradicionalno prijateljstvo. To prijateljstvo datira još od Prvog svetskog rata kada je 52.000 srpskih vojnika ovde prebačeno posle prelaska preko Albanije. 3.700 grobova srpskih vojinika ovde je u Tunisu.

Naše prijateljstvo datira i iz vremena Jugoslavije, pa je tako poznato prijateljstvo između Maršala Tita i predsednika Tunisa Burgibe.
Iz tog vremena ostao nam je sporazum o ukidanju viza.

Hoćemo da tražimo zajedničke interese, da politički podržavamo jedni druge u međunarodnim organizacijama. Želimo da razvijamo ekonomske odnose, turizam, da omogućavamo mladim ljudima da se školuju kroz razne stipendije i naravno da sarađujemo i u svim drugim oblastima – u oblasti vojne saradnje, saradnje policije i bezbednosnih službi, saradnje u borbi protiv terorizma i u svim drugim segmentima.

Veoma smo zahvalni Tunisu na principijelnoj poziciji kada je u pitanju teritorijalni integritet Srbije. Tunis nije priznao jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, podržavaju teritorijalni integritet Srbije.
Razumeju da je tu reč o separatizmu i secesionizmu, jednostranim aktima koji narušavaju međunarodni pravni poredak.

Isto tako, Tunis može da računa na otvorenu i punu podršku Srbije po svim pitanjima koja su značajna za Tunis. Mi smo iskreni i pravi prijatelji i želimo da tako i dalje ostane", izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Tunisa šef srpske diplomatije.