gototopgototop
četvrtak, 07. mart 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Održano 17. zasedanje Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije
+ larger fontnormal font- Smaller font
MS Borisov17. zasedanje Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije, čiji su kopredsednici prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov održano je danas u Beogradu.

Ministar Dačić izjavio je da je poslednjih nekoliko godina zabeležen trend rasta trgovinske razmene Srbije i Rusije koja je 2018. dostigla više od tri milijarde dolara, što je 500 miliona dolara više nego godinu pre. Istakao je da je cilj je da se dostigne trgovinska razmena dve zemlje iz 2008. kada je iznosila četiri milijarde dolara.

"Nismo zadovoljni trenutnim bilansom jer su na strani uvoza pre svega energenti, ali je došlo do velikog pomaka u odnosu na 2008. kada je naš izvoz bio pola milijarde dolara a prošle godine je iznosio milijardu dolara", kazao je Dačić.

Dodao je da je zadovoljan obimom spoljno-trgovinske razmene u poljoprivredi jer je Srbija prošle godine u Rusiju izvezla poljoprivredno-prehrambene proizvode u vrednosti od 350 miliona dolara.

"Želimo da se stvore uslovi da se što više poveća naša ekonomska saradnja sa Rusijom", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je ponovio da su Srbija i Rusija strateški partneri i da je zadatak Komiteta da dobre političke odnose pretoči u što bolje ekonomske odnose.
"Naši odnosi su u najvišoj fazi poslednjih nekoliko decenija", kazao je Dačić navodeći da obe zemlje međusobno podržavaju teritorijalni integritet i suverinitet države.

Istakao je da su teme sastanka Komiteta bile usaglašavanje sporazuma Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom, pristup Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji, regulativa u oblasti privremenog zapošljavanja državljana dve zemlje na teritoriji one druge.

Razgovarano je i o elektro-energetskim projektima na revitalizaciji hidroelektrane Djerdap i o modernizaciji i izgradnji energetskih objekata u Srbiji uz učešće ruskih kompanija.

Ministar Dačić je dodao da je bilo reči i o saradnji u oblasti digitalnih tehnologija odnosno "startap" i malih inovativnih preduzeća iz Srbije, kao i korišćenju kosmičkog prostora u miroljubive svrhe.

Takođe, govorilo se o saobraćajnoj infrastruktiri, saradnji Rusije i Srbije u oblasti naftne industrije, obnovi i širenju mreže železničke infrastrukture.

Potpredsednik Vlade Rusije i koopredsedavajući Komitetu Jurij Borisov naglasio je da je Srbija strateški partner Rusije i ključni partner na Balkanu.

On je istakao da je Rusija zadovoljna realizacijom svih planiranih projekata koji se sprovode sa Srbijom. Kako je dodao, Rusija traži nove sfere za saradnju sa Srbijom, pored tradicionalnih oblasti saradnje kao što su energetika ili saobraćaj.

"Predlažemo srpskoj strani saradnju u oblasti visokotehnoloških projekata odnosno osnivanje zajedničkih preduzeća i otvaranje novih visokotehnoloških radnih mesta u Srbiji", kazao je Borisov i izrazio nadu da će to dodatno ojačati veze dve zemlje.

Sledeća sednica Komiteta biće održana naredne godine u Rusiji, a kako je danas rečeno, u međuvremenu će se do kraja godine koopredsednici Komiteta Dačić i Borisov sresti još dva puta.