gototopgototop
sreda, 20. februar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Republika Burundi ne menja svoj stav prema Kosovu i Metohiji
+ larger fontnormal font- Smaller font
BurundiPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Burundi Ezekjelom Nibižirom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, ministar Burundija Ezekjel Nibižira istakao je da je Burundi generalno protiv secesije i zato je doneo odluku o povlačenju priznanja Kosova. Ministar Ivica Dačić ukazao je da je Burundi svojom prošlogodišnjom odlukom o povlačenju priznanja Kosova doprineo promeni odnosa snaga na međunarodnom planu i položaja Srbije u pregovaračkom procesu, bez koje je trajno rešenje nemoguće.

Šef srpske diplomatije je podsetio da je prošle godine, u gotovo isto vreme, posetio Burundi i da mu je tada uručena nota o povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.
„To je bilo na početku našeg procesa, a odluka Burundija je veoma značajna. jer se radi o velikoj zemlji sa deset miliona stanovnika".

Ministar Dačić je ukazao da je do sada 13 zemalja povuklo priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, što je promenilo odnos snaga na međunarodnom planu, kao i položaj Srbije u pregovaračkom procesu, i doprinelo što je međunarodna zajednica uvidela da nije moguće postići nijedno trajno rešenje bez Srbije.

Takođe je podsetio da je Burundi glasao protiv prijema Kosova u Interpol.

„U gostima su nam pravi prijatelji koji podržavaju stavove Srbije, međunarodno pravo, koji su protiv jednostranih akata, kao što je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova", rekao je on.

Ministar Burundija Nibižira rekao je da je Burundi javno, a ne potajno, povukao priznanje Kosova, i da je o toj odluci obavešten ceo svet.

„To je odluka koju Burundi smatra ispravnom. Burundi je uvek bio protiv secesije. I zato smo ovde da prenesemo srpskom narodu da je odluka koju smo doneli ireverzibilna", naglasio je on.

Ministar Nibižira je, upitan da li će i na sledećem glasanju o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, Burundi glasati protiv, rekao da stav njegove zemlje ostaje nepromenjen.

Ministri Dačić i Nibižira potpisali su Opšti sporazum o saradnji između Republike Srbije i Republike Burundi.