gototopgototop
četvrtak, 14. februar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Polaznici 8. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane posetili Ministarstvo spoljnih poslova
+ larger fontnormal font- Smaller font
Predavanje -_14._febObraćanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića polaznicima 8. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane:

„Poštovani polaznici Visokih studija

Dozvolite da vam i sa moje strane poželim najtopliju dobrodošlicu u Ministarstvo spoljnih poslova. Nemam sumnje da ćete biti uspešni u vašem opredeljenju da dodatno usavršite vaša znanja za obavljanje vaših odgovornih funkcija. Zadovoljstvo mi je da i ovog puta konstatujem visok stepen saradnje i koordinacije Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane u realizaciji programa usavršavanja koje sprovode institucije Ministarstva odbrane.

Nadam se da ste u prepodnevnom delu imali zanimljiva i korisna predavanja zamenika generalnog sekretara i šefova sektora za bezbednosnu politiku i bilateralu, koja su se odnosila na pitanja funkcionisanja i organizacije Ministarstva, ali i druga pitanja koja su komplementarna programu vašeg usavršavanja, a istovremeno predstavljaju prioritetna pitanja našeg spoljnopolitičkog angažovanja.

Srbija je u prethodnom periodu ostvarila značajne rezultate na spoljnopolitičkom planu, uprkos brojnim izazovima. Kao odgovorna članica međunarodne zajednice, Srbija nastoji da očuva i afirmiše svoje nacionalne interese, poštujući međunarodne obaveze i principe, želeći da gradi međudržavne odnose i partnerstva na bazi dijaloga, međusobnog uvažavanja i poštovanja preuzetih obaveza. Čvrsto branimo sopstvene nacionalne interese, što je legitimno pravo svake zemlje i nacije, istovremeno razumemo interese drugih, ali očekujemo sa pravom da se i naši interesi uvažavaju na međunarodnoj sceni.

Mir i stabilnost u regionu predstavljaju jedan od naših ključnih prioriteta i zato vodimo politiku saradnje i pomirenja, jačajući ekonomiju i perspektive svojih građana, uz nastojanje da svi u regionu budu okrenuti budućnosti i razvoju. Srbija je ključni faktor za regionalnu stabilnost i od međunarodnih činilaca je priznata kao kredibilan i odgovoran partner, izvoznik bezbednosti i faktor koji učestvuje u rešavanju problema, a ne problem sa kojim drugi treba da se bave.

Kosovo i Metohija je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, naš prioritet i najveći političko-bezbednosni izazov. Očuvanje interesa Srbije na KiM i u vezi sa KiM, ostaje zadatak i cilj kome stremimo, ali nećemo odustati od naše posvećenosti dijalogu i kompromisu, što je jedini način dolaženja do održivog i stabilnog rešenja. Nametanje rešenja i politika svršenog čina, bez obzira od koga dolazi, su recept za neuspeh i dodatnu destabilizaciju.

Kao što znate, veliki broj država nije priznao secesiju Kosova i Metohije i takozvanu Republiku Kosovo. Posebno je važno što su pojedine države uvažile naše argumente i donele odluku o povlačenju priznanja.

Nesporan je trend povlačenja priznanja, što je rezultat naše diplomatske aktivnosti na bilateralnom i multilateralnom planu. Kao ministar prešao sam preko milion kilometara, odnosno više od dvadeset pet puta obišao zemljinu kuglu i bio na svim kontinentima. Svi naši najviši zvaničnici ovom pitanju pristupaju sa velikom energijom što ima za posledicu da jednostrana priča oko statusa Kosova još uvek nije gotova.

Naše zalaganje za poštovanje međunarodnih pravnih normi dobilo je potvrdu i prilikom glasanja o prijemu „Kosova" u UNESKO, pre tri godine, kao i nedavno u Interpolu, kada su mnoge zemlje podržale našu argumentaciju i glasale protiv prijema „Kosova".

Sa bezbednosnog aspekta za ceo region, izuzetno je značajna uloga KFOR na KiM, u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244. Srbija u potpunosti podržava mandat Misije KFOR i veoma je važno da ona ne smanjuje prisustvo na KiM. KFOR nije samo garant bezbednosti srpske zajednice, njene imovine i kulturnog nasleđa, već važan garant njihovog fizičkog opstanka.

Za Srbiju su apsolutno neprihvatljive aspiracije Prištine da promenom i proširenjem mandata tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga otpočne proces njihove transformacije u oružane snage. KFOR je jedina legalna i legitimna vojna formacija na KiM, koja treba da ispunjava mandat koji je njemu dodeljen Rezolucijom SB UN 1244 i obaveze iz Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova.

Srbija sprovodi politiku vojne neutralnosti, ali ona nije prepreka unapređenju partnerske saradnje sa NATO, što vidimo iz drugih primera, da vojno neutralne, ili „vojne nesvrstane" zemlje, takvu saradnju uspešno ostvaruju. Visoko cenimo što NATO u potpunosti poštuje poziciju RS i želi da se partnerska saradnja u takvom okviru razvija, što je upravo ključna osnova za građenje odnosa.

Strateški spoljnopolitički cilj Srbije je da postane članica EU. Evropski proces zemalja regiona je najbolja garancija za trajnu regionalnu stabilnost.

Učestvujemo u konceptima bezbednosne i odbrambene politike EU, koji su joj dostupni i tražimo prostor da tome doprinesemo. Ne čekamo da to bude naša obaveza jednom kada postanemo član EU, već solidarno deleći teret sa članicama EU, smatramo da je bezbednost oblast koja ne pita za granice ili članstvo. Naše učešće u multinacionalnim misijama i operacijama se visoko vrednuje, a u toku je proces uspostavljanja nacionalnog zakonskog i institucionalnog okvira koji će omogućiti i učešće civilnih struktura u multinacionalnim misijama.

Svedoci smo da je Srbija u proteklom periodu značajno unapredila bilateralne odnose sa velikim silama. Prošle godine obeležili smo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Ruskom Federacijom. Nedavna poseta predsednika RF Putina Srbiji dodatno je učvrstila političku i privrednu saradnju dve zemlje i predstavlja snažnu potvrdu naših prijateljskih odnosa.

Bilateralnoj saradnji sa Kinom poseban pečat dao je prošlogodišnji susret predsednika Vučića sa kineskim predsednikom Si Djinpingom i premijerom Li Kećiangom, tokom Samita Svetskog ekonomskog foruma. Intenzivnu saradnju nastavili smo i u okviru inicijative Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Važan jubilej obeležili smo i sa SAD, a reč je o 100 godina od podizanja srpske zastave na Beloj kući u znak počasti žrtvama koje je Srbija podnela u Prvom svetskom ratu. Unapređen je konstruktivni dijalog koji je doprineo da naši američki partneri imaju više razumevanja za pitanja od značaja za Republiku Srbiju.

Srbija je posvećena izgradnji dobrih bilateralnih odnosa i sa zemljama Afrike i Latinske Amerike, a veliki značaj pridaje daljem razvoju odnosa sa tradicionalno prijateljskim zemljama azijsko-pacifičkog regiona, koji ne samo da predstavlja region sa više od polovine svetske populacije, već poslednjih godina i motor svetskog ekonomskog razvoja. Ukratko, želimo da obnovimo stara prijateljstva i istovremeno steknemo nova.

Unapređenje regionalne saradnje i odnosa sa susednim zemljama predstavlja ključan momenat spoljne politike Srbije. Srbija će nastaviti da pruža maksimalan i konstruktivan doprinos svim procesima usmerenim ka jačanju i diverzifikaciji saradnje. Nasleđene probleme koji su ozbiljni i teški, ali i sva druga otvorena bilateralna pitanja sa susedima rešavaćemo iskrenim dijalogom i spremnošću na kompromis.

Dame i gospodo,

Novi bezbednosni izazovi značajno su sa bezbednosnog aspekta izmenili svet u kojem živimo. Zato više nego ikada postaje imperativ da se na svim nivoima razmenjuju informacije, ostvaruje saradnja i pruža iskrena podrška radi pronalaženja odgovora na postojeće, ali i buduće izazove i pretnje.

Borba protiv terorizma predstavlja urgentni zajednički zadatak. Pre nekoliko dana sam u Vašingtonu predstavljao Srbiju na ministarskom sastanku zemalja članica Globalne koalicije za borbu protiv DAESH. Time smo demonstrirali našu opredeljenost da borbu protiv terorizma i sve vidove ekstremizma stavimo među prioritete svog spoljnopolitičkog delovanja.

Dragi prijatelji,

Na kraju želim da naglasim da nas u narednom periodu očekuje dalja intenzivna diplomatska aktivnost, te će, u tom smislu, angažovanje Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane, ali i drugih državnih institucija na ostvarivanju naših prioriteta i nacionalnih interesa biti zahtevno. Nemam sumnje da će, kao što je i do sada činjeno, na bilateralnom i multilateralnom planu, naše aktivnosti biti fokusirane, efikasne i pravovremene, kako bismo na najbolji način ostvarili zajedničke ciljeve.

Zahvaljujem na pažnji."