gototopgototop
ponedeljak, 04. februar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Interes za unapređenje prijateljskih političkih odnosa i svestrane saradnje Srbije i Komonvelta Dominike
+ larger fontnormal font- Smaller font
Skerit DominikaPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa predsednikom Vlade Komonvelta Dominike Ruzveltom Skeritom koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

U konstruktivnom i prijateljskom razgovoru izražena je obostrana spremnost i interes za unapređenje prijateljskih političkih odnosa i svestrane saradnje, prvenstveno u oblasti poljoprivrede, turizma i obrazovanja.

Potvrđena je obostrana spremnost za nastavak saradnje na multilateralnom planu, pre svega u okviru regionalnih organizacija Latinske Amerike i Kariba, u kojima je Srbija aktivno angažovana.

Ministar Dačić preneo je da Srbija visoko ceni odluku Dominike o povlačenju priznanja JPNK.
"Nećemo zaboraviti takav njihov pristup, oni u nama imaju velike prijatelje i siguran sam da će to biti naša zvanična politika i u narednom periodu", kazao je Dačić.

Predsednik Vlade Dominike naglasio je da je osnova odnosa Srbije i Dominike postavljena na prijateljstvu i poverenju. Još jednom je potvrdio podršku našim stavovima po pitanju KiM. Naglasio je da je odluka njegove zemlje čvrsta i doneta na osnovu principijelnog stava o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, te da želi da domaćini u Beogradu budu uvereni u posvećenost njegove zemlje tom pitanju.
On je najavio i da će Dominika zemlja uskoro ukinuti vize građanima Srbije, što je Srbija već učinila za građane Dominike.

Nakon razgovora, potpisani su Memorandum o razumevanju u oblasti poljoprivrede, Memorandum o razumevanju u oblasti visokog obrazovanja i naučnog istraživanja i Sporazum o saradnji u oblasti turizma.