gototopgototop
ponedeljak, 04. februar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija je opredeljena da nastavi dobru saradnju sa Međunarodnim centrom za razvoj migracionih politika
+ larger fontnormal font- Smaller font
SpindelegerPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa generalnim direktorom Međunarodnog centra za razvoj migracionih politika – ICMPD Mihaelom Špindelegerom.

Ministar Dačić naglasio je da Republika Srbija pozdravlja aktivnosti Centra na planu podrške u izradi migracionih strategija i sprovođenju programa u ovoj oblasti. Posebno je izdvojio projekt"Link up! Serbia" koji predstavlja fizibiliti studiju koja pomaže u identifikovanju mogućih mehanizama za usmeravanje doznaka naše dijaspore (prevashodno iz Austrije) u investicione tokove u Srbiji i izrazio očekivanje da će ovaj projekt biti uskoro nastavljen.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je Srbija, kao zemlja koja se i dalje suočava sa velikim brojem izbeglica i raseljenih lica iz ratova na području bivše Jugoslavije, pozdravila usvajanje Njujorške deklaracije o izbeglicama iz 2016. godine, kao korak ka održivom i trajnom rešenju ovog pitanja.

Špindeleger je predstavio planove za otvaranje regionalne kancelarije ICMPD u Beogradu, za šta je Dačić izrazio veliko interesovanje i spremnost za nastavak razgovora na ekspertskom nivou, uz očekivanje da se po otvaranju kancelarije naša saradnja dodatno ojača i proširi konkretnim projektima u oblasti migracionih politika.

Ministar je istakao da je Srbija opredeljena da nastavi dobru saradnju sa Međunarodnim centrom za razvoj migracionih politika, u duhu aktivnog i ravnopravnog partnerstva u ostvarivanju svih zajedničkih ciljeva.