gototopgototop
понедељак, 21. јануар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Република Палау поништила признање Косова
+ larger fontnormal font- Smaller font
Palau -_predsednikПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас са председником Републике Палау Томијем Ременгесом који борави у званичној посети нашој земљи.

На заједничкој конференцији за штампу, министар Дачић је рекао да је Палау 13. земља која је преиспитала свој став о прихватању једнострано проглашене независности Kосова.

Председник Републике Палау предао је министру спољних послова Србије Ивици Дачићу ноту о одлуци те земље да суспендује све претходне одлуке и декларације у вези са питањем статуса Kосова, а тиме и одлуку о признавању, све до окончања дијалога Београда и Приштине.

„Република Палау сматра да њена подршка решењу будућег статуса Косова треба да буде подршка дијалогу Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, а не дефинисање тог статуса пре окончања дијалога.

У међувремену Република Палау суспендује све претходне одлуке и декларације у вези са питањем статуса Kосова.

Дијалог је од пресудне важности, представља жељени механизам за постизање праведног, трајног и одрживог решења. Онда када две стране постигну договор Република Палау ће чврсто подржати став који установе две стране. У међувремену Република Палау суспендује све претходне одлуке или изјаве у вез са статусом Kосова", наводи се у ноти.

Nota Palau_-_eng          Nota -_Palau

Шеф српске дипломатије је истакао да је одлука о преиспитивању последица добрих и пријатељских односа две земље. Нагласио је, да у односима са Републиком Палау, не жели да Kосово буде једина тема.

„За нас је то битно да покажемо да су лажи то што говори Приштина да их је признало 116 земаља. Палау је пре четири године гласао за Kосово у Унеску. Ако је био значајан тада глас за Kосово, свакако је значајан и сада када више неће гласати. Њихов став је принципијелне природе. Нота је састављена на веома прихватљив начин за све, да дају предност дијалогу и да ће прихватити резултате дијалога. Дакле, да дотле поништавају све одлуке које су раније доношене везано за статус Kосова", објаснио је министар Дачић.

Председник Републике Палау истакао је задовољство због посете Србији и захвалио министру Дачићу на срдачној добродошлици.

„Јако мало познајемо ситуацију у овом делу света. Мој претходник је признао је Kосово у то време. Мислим да није разумео да је ово нешто што тражи дијалог, разумевање, јер ми не желимо да се исто деси у нашој земљи, региону, на нашим острвима. Нама треба дијалог, не рат и неко ко ће донети одлуке уместо нас", објаснио је председник Ременгес додајући да Палау жели да пружи прилику Kосову и Србији да разговарају и смисленим дијалогом реше проблем.