gototopgototop
petak, 28. decembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Oproštajna poseta ambasadora Li Mančanga
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mancang -_oprostajna_posetaPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas u oproštajnu posetu izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Li Mančanga, koji završava svoj mandat u našoj zemlji.

Ministar Dačić je zahvalio ambasadoru Li Mančangu, izvrsnom poznavaocu prilika u regionu i posebno Srbiji čiji je veliki prijatelj, na izvanrednoj saradnji koju je ostvarivao sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije u protekle četiri godine i značajnom ličnom doprinosu daljem unapređenju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Republike Srbije i NR Kine. Konstatovao je da je tokom mandata ambasadora Lia intenziviran dijalog na najvišem i visokom političkom nivou, te da se odnosi dve zemlje mogu oceniti kao najbolji u njihovoj istoriji.

Ponovljena je zahvalnost naše strane na kontinuiranoj podršci Narodne Republike Kine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, istovremeno naglašena dosledna podrška Srbije politici „jedne Kine", na čemu je kineski ambasador posebno zahvalio.

Šef srpske diplomatije je sa zadovoljstvom konstatovao i da su tokom mandata ambasadora Lia značajno unapređeni i ekonomski odnosi Srbije i Kine, posebno u oblasti infrastrukture i investicija. Naglasio je da Srbija i posebno predsednik Aleksandar Vučić lično pridaje veliki značaj saradnji u okviru inicijative predsednika NR Kine Si Djinpinga „Pojas i put", kao i mehanizmu saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Ambasador Li je zahvalio na izvanrednoj saradnji koju je tokom svog mandata ostvarivao sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije i posebno na ličnoj pomoći i podršci ministra Dačića, koga smatra velikim prijateljem. Naglasio je da su odnosi između Kine i Srbije značajno unapređeni upravo u vreme kada je Ivica Dačić bio na čelu Vlade Republike Srbije, kao i na funkciji prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova. Saglasio se sa ocenama o stanju i perspektivi bilateralnih odnosa između NR Kine i Srbije i naglasio da će, iako odlazi sa dužnosti ambasadora, nastaviti lično da se angažuje u cilju daljeg razvoja sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine sa Srbijom, za koju gaji posebne odnose. Ukazao je da kineska strana pridaje veliki značaj predstojećoj poseti predsednika Vučića Kini u aprilu 2019. godine, kao i ponovnoj poseti Srbiji predsednika Si Djinpinga.

Ambasador Li je na kraju razgovora uručio novogodišnje čestitke, koje su ministru Dačiću uputili član Politbiroa CK KP Kine i direktor Kancelarije za spoljne poslove Centralne komisije Jang Djieči i državni savetnik i ministar inostranih poslova NR Kine Vang Ji.

Cestitka -_MIP_kine 
Čestitka ministara inostranih poslova NR Kine Vang Jia

Cestitka -_Kina_2
Čestitka člana Politbiroa CK KP Kine i direktora Kancelarije za spoljne poslove Centralne komisije Jang Djiečija