gototopgototop
ponedeljak, 03. decembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
„Pojas i put“ doprinosi globalnom povezivanju i ekonomskom razvoju svih zemalja učesnica
+ larger fontnormal font- Smaller font
Pojas i_putIzlaganje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na Međunarodnom okruglom stolu „Pojas i put":

„Poštovane ekselencije,
Uvaženi gosti,
Dame i gospodo,

Izuzetna mi je čast i posebno zadovoljstvo da danas otvorim ovaj značajan skup, koji će, uveren sam, doneti ne samo bolje razumevanje inicijative „Pojas i put", već i rezultirati i novim korisnim idejama za njegovu implementaciju.

U jednoj progresivnoj inicijativi, poput "Pojasa i puta", na fascinantan način se prepliću putevi utrti pre dva milenijuma iz kineske Šaansi provincije i prelepog grada Siana putem svile ka Evropi i svetu, i savremene ideje globalizacije i povezivanja, koje karakterišu naš 21. vek.

U svetu u kome živimo, nekadašnji Put svile, pretočen u vizionarsku inicijativu predsednika Si Djinpinga "Pojas i put", predstavlja globalnu integracionu ideju, koja na pretpostavci win-win saradnje otvara nova vrata za prosperitet svih zemalja i čini osnovu multilateralnog pristupa svetu. Posebno treba istaći otvoreni karakter i princip ravnopravnosti na kome ova inicijativa počiva, jer ona poziva na uključivanje svih, pa i najmanjih zemalja u njene tokove i projekte, upravo u zavisnosti od interesa tih zemalja.

„Pojas i put" se od 2013. godine, od inicijative prvenstveno ekonomskog karaktera, razvio u sveobuhvatni format saradnje, koji uključuje i oblasti kulturne, prosvetne i naučno-tehnološke saradnje, doprinoseći tako intenziviranju kontakata, kao i boljem međusobnom upoznavanju i razumevanju država. Intencija ostvarivanja sinergije sa drugim inicijativama u svetu, kao i nacionalnim strategijama država, otvara dodatne mogućnosti za njen dalji razvoj u mnogim oblastima. Bliže i čvršće povezivanje država, rad na zajedničkim projektima i stremljenje zajedničkim ciljevima, doprinosi i jačanju bezbednosnog okruženja u kome živimo, posebno imajući u vidu nove izazove sa kojima se svet suočava.

„Pojas i put" je inicijativa koja menja sliku i mapu sveta. U skladu sa globalnom strategijom povezivanja na liniji Novog puta svile, ucrtavaju se trase puteva, brzih železnica, mostova i elektrana, lučke infrastrukture, industrijskih parkova, dok se nekim projektima od nepristupačnih terena stvaraju glavna saobraćajna čvorišta.

Srbija je jedna od prvih zemalja, koja je od samog pokretanja 2013. u punoj meri podržala i u kontinuitetu podržava inicijativu „Pojas i put". Ponosan sam što su u ovom trenutku odnosi Srbije i Kine, koje karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo i intenzivan politički dijalog, na najvišem nivou u njihovoj istoriji.

Geostrateški položaj Srbije, kao i naši izvanredni odnosi sa Kinom, omogućili su našoj zemlji da bude značajna tačka na ruti „Pojasa i puta", uključena u veliki broj, pre svega, infrastrukturnih projekata. Preko Pomorskog puta svile za 21. vek Srbija će, iako kontinentalna zemlja, biti povezana sa Kinom preko Indijskog okeana i Egejskog mora, od luke Pirej, projektom Ekspresne pomorsko-kopnene linije preko Grčke i Makedonije, preko brze pruge na relaciji Beograd-Budimpešta čija izgradnja je toku, sve do centralne i severne Evrope. Ne treba zanemariti ni izgradnju prateće infrastrukture i uključivanje novih zemalja u projekat, što će nesumnjivo rezultirati povećanjem trgovinske razmene i novim regionalnim projektima u različitim oblastima. Pozitivne ideje jesu i biće potpomognute finansijskim sredstvima iz Fonda „Puta svile", koji je namenila kineska strana i koji, i nerazvijenim, i zemljama u razvoju, pruža mogućnost da realizuju projekte od nacionalnog interesa.

Na kraju, želim da ponovim uverenje da će „Pojas i put" u istoriji biti zapamćen po pozitivnom doprinosu globalnom povezivanju i ekonomskom razvoju svih zemalja učesnica. Nas u Srbiji raduje mogućnost da aktivno učestvujemo u takvom kapitalnom projektu koji povezuje udaljene kontinente i regione, donoseći dobrobit na globalnom planu.

Hvala vam na pažnji."