gototopgototop
utorak, 20. novembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Intenzivirati politički dijalog između Srbije i Danske
+ larger fontnormal font- Smaller font
mip danskeMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Danske Andersom Samuelsenom.

Ministri su se saglasili da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri, ali i da postoji prostor za njihovo unapređenje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, šef srpske diplomatije naveo je da je bitno intenzivirati politički dijalog, navodeći da će to biti učinjeno između ministarstva na čijem je on čelu i Ministrastva spoljnih poslova Danske, kao i da je potrebno intenzivirati i dijalog između drugih ministarstva dveju zemalja.

"Mi želimo da dalje jačamo naše bilateralne odnose, našu saradnju i mislimo da imamo dosta prostora za unapređenje saradnje i zato je bitno intenzivirati politički dijalog, a to znači uspostaviti redovnu praksu političkih konsultacija", istakao je Dačić.

Zahvalio je Danskoj na obezbeđivanju finansijske pomoći za realizaciju Regionalnog stambenog programa za izbeglice, kao i za pomoć Srbiji u toku poplava 2014. godine.

"Imamo dobru saradnju u oblasti odbrane", rekao je ministar Dačić i zahvalio na donacijama Ministarstvu odbrane Srbije i Vojsci Srbije, koje su, kaže, doprinele unapređenju tih institucija.

Podsetio je da su prošle godine Srbija i Danska proslavile 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Ministar je istakao i da se saradnja Srbije i Danske ogleda i kroz saradnju gradova i regiona, kao i da se to može proširiti i na druge segmente, kao što su razmena iskustava, kulturna saradnja.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Danskoj na podršci u evrointegracijama Srbije i kazao da očekujemo i dalju podršku na evropskom putu, kao i da utiče u EU da se reformski napori u Srbiji valorizuju.

"Naravno imamo mi i tema oko kojih se ne slažemo, a glavna tema je naravno pitanje statusa Kosova, ali pošto je Danska priznala Kosovo još 2008. godine, sada se nalazimo u situaciji da se u okviru tih kategorija krećemo i tražimo dodirne tačke koje će nas voditi napred u našoj bilateralnoj saradnji", rekao je ministar Dačić.

Ministar spoljnih poslova Danske istakao je da njegov zemlja podržava evropski put Srbije.

"Ova poseta pokazuje odlične bilateralne odnose između Srbije i Danske", kazao je Samuelsen i dodao da su na današnjem sastanku on i Dačić razgovarali o temama od zajedničkog interesa, uključujući i evropsku perspektivu Srbije, noramalizaciju dijaloga sa Prištinom i regionalnu stabilnost.

Šef diplomatije Danske istakao je  da Danska ohrabruje sprovođenje reformi u Srbiji i istakao da se one moraju nastaviti, kao i da je potreban napredak u vladavini prava, slobodi medija i usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU.

Dodao je i da je danas imao nekoliko uspešnih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.