gototopgototop
četvrtak, 08. novembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Zadovoljstvo povodom formiranja Grupe frankofonih ambasadora u Srbiji
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ambasadori frankofonih_zemaljaPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas predstavnike Grupe frankofonih ambasadora u Beogradu.

Sastanku su prisustvovali ambasadori Maroka, Egipta, Francuske, Rumunije, Kipra, Libana, Švajcarske i Tunisa, predstavnica Ujedinjenih nacija u Srbiji, šef kancelarije Saveta Evrope, otpravnici poslova Kanade, Belgije, DR Konga, Gvineje, Poljske i direktor Francuskog instituta u Beogradu.

Ministar Dačić zahvalio je ambasadorima na podršci njihovih država Republici Srbiji za unapređenje statusa u Međunarodnoj organizaciji frankofonije, iz posmatrača u pridruženog člana na proteklom XVII Samitu Frankofonije održanom 11. i 12. oktobra u Jerevanu.

Izrazio je zadovoljstvo što je u Beogradu formirana Grupa frankofonih ambasadora što je praksa u mnogim državama u svetu i naglasio je da je formiranje ove Grupe važna inicijativa, imajući u vidu interes Srbije da u svojstvu pridruženog člana u Međunarodnoj organizaciji frankofonije ojača svoju poziciju i širi vrednosti ove Organizacije na planu unapređivanja lingvističkih i kulturnih različitosti, upotrebe francuskog jezika i jačanja mira, demokratije i ljudskih prava.

Amin Belaž, ambasador Maroka u Beogradu i predsednik Grupe frankofonih ambasadora, čestitao je, u ime Grupe, potpredsedniku Vlade i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću na unapređenju statusa Republike Srbije u Međunarodnoj organizaciji frankofonije. Izvestio je da je Grupa formirana 28. juna ove godine, da je za sada čini 17 ambasadora i da se nada da će kroz ovaj format uspešno sarađivati sa Republikom Srbijom.

Šef srpske diplomatije izrazio je spremnost da nakon ovog inicijalnog sastanka nastavi redovne kontakte i saradnju sa Grupom frankofonih ambasadora u Srbiji.