gototopgototop
sreda, 07. novembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Unija Komora povukla priznanje Kosova
+ larger fontnormal font- Smaller font
Nota KomoraPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora Suefom Mohamedom El-Aminom koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

Nakon sastanka, ministar Dačić istakao je da je Unija Komora povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Ministar Dačić rekao je da je Unija Komora deseta zemlja koja je poslala notu Srbiji u kojoj se navodi da povlači priznanje Kosova kako bi omogućila dvema stranama da dijalogom dođu do pravičnog, ravnopravnog i trajnog političkog rešenja. On je rekao i da će Srbija nastaviti da proverava spisak zemalja za koje Priština tvrdi da su priznale Kosovo.

Dvojica sagovornika podsetila su da prijateljstvo dve države datira iz šezdesetih godina prošlog veka i da su Komori u ostvarivanju nezavisnosti i potvrdi terotorijalnog integriteta imali veliku podršku ondašnje Jugoslavije, a danas i Srbije. Takođe, dvojica ministara danas su se dogovorili i o proširenju saradnje na svim poljima.

Govoreći o glasanju za ulazak Kosova u Interpol, ministar Dačić je ponovio da Priština ne želi u tu međunarodnu organizaciju kako bi se borila protiv kriminala, već da bi pokazala da je Kosovo nezavisno. On je dodao da je Zapad možda obećao Interpol Kosovu, ali da treba sačekati glasanje ističući da Unija Komora, na primer, neće podržati Kosovo, iako se nalaze na njihovom spisku država koje će im omogućiti ulazak u Interpol.

Ministar El-Amin je kazao da je njegova država solidarna sa Srbijom jer dve zemlje imaju sličan problem kada je u pitanju teritorijalni integritet.

„Za nas Kosovo predstavlja sastavni deo vaše zemlje i podržavamo pregovore koji su u toku kako bi bilo više mira za vašu zemlju i druge države u regionu. Jedino dijalog omogućava da se stvori saradnja između naroda. Moja zemlja je prvobitno priznala nezavisnost, ali sada treba dati šansu dijalogu da bi sutra bilo kohabitacije i mira između vas i suseda u regionu", rekao je ministar El-Amin.

Šef srpske diplomatije je ministru Aminu uručio poklon, dres igrača FK Crvene zvezde Bena, koji je sa Komora, a ujedno je čestitao Crvenoj zvezdi jučerašnju pobedu nad Liverpulom., dok je ministar Unije Komora je ministru Dačiću poklonio zastavu te zemlje.

Ministar Dačić i ministar El-Amin potpisali su danas i Memorandum razumevanju između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora.

nota omora_07112018