gototopgototop
petak, 02. novembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Komonvelt Dominika povukla priznanje Kosova
+ larger fontnormal font- Smaller font
0211 dominika daccich pokPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravio je danas u Komonveltu Dominika gde se sastao sa najvišim zvaničnicima te zemlje.

„Srbija nastavlja svoje diplomatske aktivnosti kada je reč o Kosovu i Metohiji i razgovara s čitavim nizom zemalja vezano za njihove prethodne odluke o statusu Kosova i Metohije. Razgovarao sam sa predsednikom Vlade Komonvelta Dominika i sa ministarkom spoljnih poslova o našim sveukupnim odnosima i mogućnostima jačanja bilateralnih odnosa."

Ministar Dačić i ministarka spoljnih poslova Komonvelta Dominika potpisali su Memorandum o prijateljstvu i saradnji dva Ministarstva spoljnih poslova, a dogovoreno je i da se pruža međusobna podrška i pomoć.

„Komonvelt Dominika, 8. je po redu zemlja koja više ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu", izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Ministar Dačić je istakao da je dobio i zvaničnu notu od Ministarstva spoljnih poslova Komonvelta Dominika gde se jasno i precizno kaže da je Vlada Komonvelta Dominika preispitala svoju prethodnu odluku i suspendovala je.

„Jasno i precizno piše da Vlada Komonvelta Dominika daje prednost dijalogu, da će poštovati sve ono do čega strane u dijalogu dođu kao rezultat dogovora, da u međuvremenu suspenduje svoju poziciju o priznanju Kosova kao nezavisne države čekajući kraj dijaloga", naglasio je ministar Dačić.

Ministar je ocenio da je ovo još jedan veliki uspeh Srbije i naveo da će Srbija nastaviti sa ovim aktivnostima, kao i da hoće strateške odnose i saradnju sa tim zemljama, a ne samo da se priča o pitanju Kosova i Metohije.

„Komonvelt Dominika suspenduje svoj stav o priznavanju Kosova sve do ishoda dijaloga Beograda i Prištine. Nakon detaljnog razmatranja i u svetlu preporuka generalne skupštine UN-a i Međunarodnog suda pravde, dogovorili smo se da revidiramo našu ranije zauzetu poziciju u vezi priznavanja Kosova kao nezavisne države.
Vlada Komonvelta Dominike smatra da njena podrška rešenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, a ne definisanje statusa pre okončanja dijaloga. Kada dve strane budu postigle sporazum, Vlada Komonvelta Dominike će dosledno podržati poziciju dogovorenu između dve strane.
Za sada, Vlada Komonvelta Dominike suspenduje svoj stav o priznavanju Kosova sve do ishoda pomenutog dijaloga", navodi se u noti sa čijim sadržajem su premijer i šef diplomatije Komonvelta Dominika, Ruzvelt Skerit i Fransin Beron, upoznali ministra Dačića.