gototopgototop
utorak, 16. oktobar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Kraljevina Lesoto povukla priznanje Kosova
+ larger fontnormal font- Smaller font
Lesoto okt. 2018Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravio je danas u poseti Kraljevini Lesoto gde se sastao sa najvišim zvaničnicima te zemlje.

„Sa velikim zadovoljstvom danas smo realizovali posetu Kraljevini Lesoto, a ona je realizovana nakon našeg dogovora sa zasedanja Generalne skupštine UN-a.

Nakon razgovora sa premijerom i ministrom spoljnih poslova došli smo do revidiranog stava Lesota u vezi pitanja Kosova i Metohije.

Primio sam verbalnu notu od ministra spoljnih poslova Kraljevine Lesoto u kojoj jasno stoji da Kraljevina Lesoto povlači sve prethodne odluke koje se mogu interpretirati tako da ono priznaju tzv. Kosovo. Smatraju da je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova iz februara 2008. godine u suprotnosti sa međunarodnim pravom", naglasio je ministar Dačić.

„Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Lesoto ima čast da obavesti da Vlada Kraljevine Lesoto smatra da njen jedini doprinos rešenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine, a ne definisanje statusa pre nego što se dijalog završi. Stoga je pitanje državnosti Kosova preuranjeno. Vlada Kraljevine Lesoto se nije izjasnila po ovom pitanju, niti će to učiniti sve dok dijalog dve strane ne bude završen. Kada strane postignu dogovor, Vlada Kraljevine Lesoto će ga čvrsto podržati.

Vlada Lesota, istovremeno, povlači sve prethodne izjave u vezi sa Kosovom, naročito one koje se na bilo koji način mogu tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova.

Jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova iz februara 2008. u suprotnosti je sa Završnim aktom iz Helsinkija, između ostalog, sa njegovim principima 3. i 4. i u još većoj meri je u suprotnosti sa Rezolucijom SB UN 1244 (1999) koja je usvojena u skladu sa Glavom VII Povelje UN.

U skladu sa tačkom 10. Rezolucije SB UN 1244 (1999), Savet bezbednosti je ovlastio generalnog sekretara "da uspostavi međunarodno civilno prisustvo na Kosovu u cilju obezbeđivanja privremene uprave u okviru koje će stanovnici Kosova moći da uživaju suštinsku autonomiju u okviru Savezne Republike Jugoslavije", čiji je Republika Srbija legalni naslednik bivše Savezne Republike Jugoslavije.

U skladu sa tačkom 11. spomenute Rezolucije, Savet bezbednosti UN doneo je odluku da će nadležnosti međunarodnog civilnog prisustva uključiti "u prvoj fazi nadgledanje prenošenja vlasti sa privremenih institucija Kosova na institucije uspostavljene u skladu sa političkim rešenjem". S obzirom na to da još uvek nije postignuto političko rešenje, ove institucije nisu uspostavljene.
Jednostrano proglašena nezavisnost Kosova iz februara 2008. godine, predstavlja manevarski potez osmišljen da bi se institucije koje predviđa Rezolucija 1244 SB UN (1999) uspostavile bez bilo kakvog političkog dijaloga ili dogovora sa Republikom Srbijom. Dijalog, koji trenutno vode Beograd i Priština pod pokroviteljstvom Evropske unije, upravo ima za cilj postizanje političkog, trajnog i održivog rešenja" – navodi se u noti.

„Dakle, još jedna zemlja je povukla ranije priznanje Kosova. Ministar spoljnih poslova Kraljevine Lesoto će istu ovu notu uputiti i zvaničnicima tzv. Kosova.

Zahvaljujemo se Lesotu, želimo da sa njima gradimo najbolje moguće odnose. Zahvaljujemo što su imali razumevanja za našu poziciju i potrebu da ne prihvataju jednostrane akte i da podrže argumente Srbije", zaključio je šef srpske diplomatije.