gototopgototop
ponedeljak, 06. avgust 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Jačanje političkog dijaloga između Srbije i Demokratske Narodne Republike Koreje
+ larger fontnormal font- Smaller font
DNR Koreje_avgust_2018Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova R. Srbije I. Dačić primio je danas ambasadora Demokratske Narodne Republike Koreje Ri Pjong Dua (Ri Pyong Du), koji je u R. Srbiji akreditovan na nerezidencijalnoj osnovi iz Rumunije.

Uz konstataciju da u bilateralnim odnosima dve zemlje nema otvorenih pitanja, ukazano je na dugotrajno prijateljstvo dve zemlje, koje ove godine obeležavaju 70. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa. U tom smislu je ukazano na potrebu jačanja političkog dijaloga i razgovarano o mogućnosti realizacije međusobnih poseta.

PPV i MSP I. Dačić je ponovio stav R. Srbije u prilog denuklearizacije Korejskog poluostrva i rešavanja nuklearnog pitanja DNR Koreje mirnim putem, odnosno pregovorima involviranih strana. Pored toga, sa naše strane je pozdravljeno održavanje istorijskog samita između SAD i DNR Koreje u Singapuru 12. juna o.g, uz nadu da će pozitivan trend u cilju postizanja trajnog mira na Korejskom poluostrvu biti nastavljen i ubuduće.

Ambasador Ri Pjong Du je izneo spremnost za jačanje bilateralne saradnje između DNR Koreje i RS, podsetivši na tradicionalno prijateljske višedecenijske odnose dve zemlje.