gototopgototop
četvrtak, 12. jul 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Čvrsta podrška Mozambika teritorijalnom integritetu i celovitosti Republike Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
1207 daccich mozambikPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, koji boravi u poseti Mozambiku, imao je danas u Maputu sadržajan razgovor sa ministrom inostranih poslova Mozambika Žozeom Pašekom.

U dugom i prijateljskom razgovoru zajednički je evociran period podrške SFRJ borbi za slobodu od kolonijalizma naroda Mozambika i razmenjena su mišljenja o tekućim spoljnopolitičkim procesima u svetu, posebno afričkom i evropskom kontinentu.

Sagovornici su konstatovali da je potencijal za obnovu saradnje dve države na polju ekonomske, političke, vojne i obrazovne saradnje izuzetno velik posebno imajući u vidu dugogodišnji zastoj u saradnji.

Dogovoreno je da se razmene posete na visokom i najvišem nivou i da se utvrde oblasti od zajedničkog interesa za unapređenja saradnje kako bi se potpisali neophodni bilateralni sporazumi.

Šef srpske diplomatije posebno je zahvalio sagovorniku i za punu podršku Mozambika teritorijalnom integritetu Republike Srbije i poštovanju međunarodnog prava.

„Želim da ovde javno dam punu podršku teritorijalnom integritetu i celovitosti Srbije i da se distanciram od bilo kakvog separatističkog pokreta koji može da doprinese razbijanju Srbije", istakao je nakon održanog sastanka ministar inostranih poslova Mozambika.

Ministar Dačić je ministru inostranih poslova Mozambika predao i odlikovanje Orden Republike Srbije na lenti kojim je predsednik Republike Srbije odlikovao predsednika Mozambika za posebne zasluge u razvoju bilateralne saradnje između naših država.