gototopgototop
sreda, 16. maj 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Misija UN-a na Kosovu i Metohiji od prioritetnog značaja je za Srbiju
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivica Dačič i Žan Pjer LakroPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa podsekretarom UN-a za mirovne operacije Žan Pjer Lakroom o ulozi UNMIK-a, kao i o doprinosu Srbije mirovnim operacijama UN-a i načinima za dalje unapređenje saradnje u toj oblasti.

Ministar Dačić je istakao da je Misija UN-a na Kosovu i Metohiji od prioritetnog značaja za Srbiju i da se zalažemo za njeno dalje prisustvo i angažman u nesmanjenom obimu i nepromenjenom mandatu. Podsetio je da je Srbija, po broju pripadnika vojske i policije koji su angažovani u različitim mirovnim misijama, najveći kontributor u regionu Zapadnog Balkana, a deseta u Evropi.

Podsekretar UN-a Žan Pjer Lakro zahvalio je na doprinosu Srbije mirovnim misijama UN-a. Potvrdio je posvećenost Departmana za mirovne operacije, na čijem je čelu, doslednom sprovođenju mandata UNMIK, i izrazio podršku dijalogu između Beograda i Prištine.

Dvojica sagovornika razmotrili su mogućnosti za dodatni doprinos Srbije mirovnim operacijama, u skladu sa specifičnim potrebama na terenu.