gototopgototop
utorak, 24. april 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na konferenciji „Budućnost njuz portala na Zapadnom Balkanu"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Zira april 2018Izlaganje prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na konferenciji „Budućnost njuz portala na Zapadnom Balkanu":

„Dame i gospodo,
Poštovane kolege,

Veliko mi je zadovoljstvo da, kao prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije, ali i kao diplomirani novinar, govorim na skupu koji se bavi budućnošću informisanja.

Iako u Srbiji digitalni mediji nisu još uvek preuzeli primat od tradicionalnih, nema sumnje da je to pravac u kome se krećemo. Upravo zbog toga mislim da su dragocena iskustva onih koji su na ovom putu odmakli ispred nas, kao što je slučaj sa Britanijom, budući da možemo da učimo na uspesima, a još više na izazovima sa kojima se oni susreću. Verujem da je današnji skup pomogao upravo u tome, odnosno da vam je pružio priliku da razmotrite kako da razvijate digitalne modele informisanja, izbegavajući Scile i Haribde s kojima su se pioniri u ovom poslu, među kojima je svakako i BiBiSi, susretali kada su zaplovili digitalnim talasima, a da dalji razvoj zasnujete na praksama koje su se pokazale najkorisnijim i najdelotvornijim.

Upravo su izazovi koje digitalizacija postavlja pred nas šansa za napredak, putokaz koji nas navodi da unapredimo i prevaziđemo postojeće modele. Diplomatija je svakako jedan od najboljih primera za to. Možda je najveću promenu na polju informacija digitalizacija izazvala upravo u diplomatiji – novinarstvo je dobilo novu platformu i nove modalitete za plasman svojih sadržaja, a diplomatija se suočila sa skoro potpunim zaokretom u načinu na koji pristupa polju informisanja. Naime, tradicionalna diplomatija smatra se vrlo hermetičnom disciplinom, poslom za čije ćete rezultate čuti tek kada urode plodom, u vidu postignutog dogovora ili potpisanog ugovora.

Diplomate, koje i inače nerado nastupaju u medijima, osim kada govore o konkretnim rezultatima svog višemesečnog, a ponekad i višegodišnjeg napora, sada su došle u situaciju da same kreiraju svoj argument u digitalnoj sferi. Svedoci smo većeg prisustva ministarstava spoljnih poslova i diplomatskih emisara u digitalnoj sferi nego što je to ikad bio slučaj sa tradicionalnim medijima. Drago mi je što je tako, iako nisam siguran da bi se sve moje kolege u Ministarstvu složile – oni su navikli da vredno rade, a da to ne prikazuju sve dok nemaju konkretan rezultat koji mogu da predstave. Mislim da oni, kao i posao koji zajednički obavljamo i značajni rezultati koje postižemo, zaslužuju veću pažnju, ali i da građani Srbije zaslužuju da znaju da predano radimo na odbrani njihovih interesa. Digitalna sfera nam, pri tom, pruža mogućnost da ne zavisimo od tuđe interpretacije, već da sami predstavimo svoj rad i svoje argumente. Da ozbiljno pristupamo ovom novom izazovu dokaz je i niz radionica o digitalnoj diplomatiji koje smo, u saradnji sa britanskim Ministarstvom inostranih poslova, organizovali za zaposlene.

Upravo u toj „demokratizaciji" informisanja koju nam je donela digitalizacija, gde je svako gospodar svog argumenta, vidim, pored izazova o kojima ste danas razgovarali, i način da dodatno doprinesemo razvoju društva.

Ministarstvo spoljnih poslova, ne samo naše, već svaka državna institucija na globalnom nivou, mora postaviti određene standarde, vodeći računa da ne uđe u trku sa medijima, već da im bude pouzdan izvor i saradnik od integriteta. Ono što vidim kao naš zadatak, je da proverenim i pravovremenim informacijama pomognemo profesionalnim medijima u borbi protiv kakofonije glasina koje se šire digitalnim talasima. Učestvujući u javnoj sferi, mi je delom i kreiramo, i snosimo deo odgovornosti za kvalitet rasprave koja se vodi na digitalnim platformama - tom savremenom pandanu starogrčkog trga.

To svakako važi i za medijske kuće. Što je veća sloboda, to je veća odgovornost – toga bismo svi koji plasiramo sadržaje morali da se pridržavamo, i institucije, i mediji. Samo tako ćemo izgraditi slobodno i odgovorno društvo kojem težimo.

Nadam se da je današnje putovanje kroz digitalnu sferu bilo konstruktivno. Nije zgoreg da se, razmatrajući budućnost, podsetimo i prošlosti – osnivač BiBiSi-ja Džon Rit definisao je sledećim rečima zadatak javnog servisa - „obrazuj, informiši, zabavi". Koliko god se platforme menjale, principi, kada su dobro postavljeni, traju kroz vreme.

Dame i gospodo, hvala na pažnji i srećna nam saradnja."