gototopgototop
četvrtak, 15. februar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: „Tradicionalno prijateljstvo i unapređenje saradnje između Srbije i Burundija“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić - Ministar Njamitve - Potpisivanje Memoranduma o razumevanju dva ministarstvaPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u zvaničnoj poseti Republici Burundi.

Šef srpske diplomatije sastao sa sa najvišim zvaničnicima Burundija. Ministar Dačić razgovarao je sa predsednikom Burundija Pjerom Nkurunize i svojim kolegom, ministrom za spoljne odnose i međunarodnu saradnju, Alanom Aime Njamitve. Takođe, ministar se sastao i sa generalnim sekretarom vladajuće partije u Burundiju, Nacionalni savet za odbranu demokratije – Snaga za odbranu demokratije, Evaristom Ndađišimijem.

Dačića sa predsednikom Burundija Pjerom NkurunizeMinistar Dačić istakao je veliko zadovoljstvo posetom Republici Burundi. U razgovorima je podvučeno istorijsko prijateljstvo dve države i dva naroda koje datira iz perioda SFRJ.
Zaključeno je da ne postoje prepreke za unapređenje saradnje na polju politike, privrede i posebno obrazovanja.

Visoki zvaničnici Burundija upoznali su šefa srpske diplomatije sa osnovnim unutarpolitičkim ciljevima aktuelne vlade Burundija sa posebnim naglaskom na postizanje nacionalnog jedinstva posle niza turbulentnih decenija.

„Veliko mi je zadovoljstvo zbog posete Burundiju. Vezuje nas tradicionalno prijateljstvo iz vremena Tita i bivše Jugoslavije. Jugoslavija je priznala Burundi 1962. godine. Mi nastavljamo sa takvom politikom i želimo što bolje odnose sa Burundijem.

Dačića sa generalnim sekretarom vladajuće partije u Burundiju Evaristom NdađišimijemDanas smo potpisali Memorandum o razumevanju između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva za spoljne odnose i međunarodnu saradnju Republike Burundi, a još desetak sporazuma je u pripremi da se potpišu.

Međusobno ćemo se pomagati i imati razumevanja za sve probleme sa kojima se suočavamo.

Napravićemo plan međusobne saradnje od oblasti političkih konsultacija, vojne, policijske saradnje‎, ekonomske saradnje i stipendija za školovanje studenata.

Dačića sa ministrom za spoljne odnose i međunarodnu saradnju Alanom Aime NjamitveOčekujem posetu mog kolege, ministra spoljnih poslova‎, a nakon toga i posetu predsednika Burundija Srbiji.

Mi smo prijatelji i podržavaćemo jedni druge. Mogu da zaključim da je ovo bila jedna vrlo uspešna poseta", izjavio je ministar Dačić nakon sastanaka sa najvišim zvaničnicima Burundija.