gototopgototop
utorak, 30. januar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Republika Srbija posvećena očuvanju sećanja na žrtve Holokausta
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic-LauderPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa predsednikom Svetskog jevrejskog kongresa Ronaldom Lauderom, na marginama Međunarodne konferencije o odgovornosti institucija, država i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma u regionu OEBS-a, koja je održana 29. januara u Rimu.

Sagovornici su zajednički izrazili zabrinutost zbog učestalih manifestacija antisemitizma u svetu, a posebno u Evropi i ocenili da su nedopustivi pokušaji prekrajanja istorije.

Ronald Lauder je istakao da su Jevreji širom sveta zahvalni za sve što je Srbija činila u prošlosti, posebno imajući u vidu žrtve koje je i sam srpski narod podneo, te da visoko cene kako se Srbija danas odnosi prema svojoj jevrejskoj zajednici.

Ministar Dačić je naglasio da su Republika Srbija i on lično posvećeni očuvanju sećanja na žrtve Holokausta i borbi protiv onih koji umanjuju počinjene zločine i opravdavaju njihove počinioce, kao i da nikada nismo činili zločine prema Jevrejima. Istakao je da je Republika Srbija prva zemlja koja je donela zakon kojim se sprovodi Terezinska deklaracija i otklanjaju posledice oduzimanja imovine žrtvama Holokausta, što je Ronald Lauder pozdravio.

Predsednik Svetskog jevrejskog kongresa se u svom izlaganju tokom Konferencije posebno osvrnuo na pokušaje revizionizma i relativizacije Holokausta i svih drugih zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata.

Takođe, osudio je jačanje ekstremne desnice i pronacističkih stranaka koje pojedine evropske države dozvoljavaju.

Ronald Lauder se izrazito pozitivno izrazio o ulozi predsednika Rusije Vladimira Putina i njegovom ličnom zalaganju u borbi protiv antisemitizma, ističući da danas Jevreji slobodnije žive u Moskvi nego u „Parizu, Londonu, Malmeu i Berlinu".