gototopgototop
ponedeljak, 11. decembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Velike mogućnosti za unapređenje saradnje Srbije i Kazahstana
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic izjava_11122017_01Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić boravio je danas u zvaničnoj poseti Republici Kazahstan.

Tokom boravka u Astani ministar Dačić sastao se sa sa ministrom odbrambene i aerokosmičke industrije Beibutom Atamkulovim, kao i sa svojim kolegom, ministrom inostranih poslova Kairatom Abdrahmanovim.

U razgovorima sa visokim kazahstanskim zvaničnicima, ministar Dačić istakao je da su bilateralni odnosi Srbije i Kazahstana dobri i prijateljski, kao i da je Kazahstan među najvažnijim spoljnopolitičkim partnerima Srbije.

„Kazahstan čvrsto podržava Srbiju kada je reč o našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu i za nas je najvažnije da Kazahstan ostaje čvrsto na toj poziciji i nastavlja sa podrškom Srbiji.
S druge strane, Srbija će maksimalno podržavati Kazahstan, izražavamo zadovoljstvo što je Kazahstan trenutno nestalna članica Saveta bezbednosti UN-a, što je za Srbiju u ovom periodu veoma značajno."

Šef srpske diplomatije istakao je da odnose dve zemlje treba unapređivati u svim oblastima, da je potrebno raditi na povećanju spoljnotrgovinske razmene koja je u prvih deset meseci iznosila 76 miliona evra.

„Spoljnotrgovinska razmena može biti i bolja, potrebno je realizovati mapu puta koju su dogovorila dvojica predsednika kako da naše odnose razvijamo i unapređujemo."

Šef srpske diplomatije naglasio je da postoje veliki potencijali za unapređenje odnosa u mnogim oblastima i velike mogućnosti za većom saradnjom, naročito u oblasti poljoprivrede, farmacije, građevinarstva, IT i vojne industrije.

„Dogovorili smo se da svake godine imamo redovne sastanke ministara spoljnih poslova Srbije i Kazahstana, i to je garant da ćemo imati stabilnu saradnju i u budućem periodu", zaključio je nakon sastanaka u Astani ministar Dačić.