gototopgototop
sreda, 01. novembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa nominovanim kandidatom za novog generalnog direktora Uneska Odri Azule
+ larger fontnormal font- Smaller font
Unesko Azule 2Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Parizu, na marginama 39. zasedanja Generalne konferencije Uneska, sa nominovanim kandidatom za novog generalnog direktora Uneska Odri Azule.

Ministar Dačić čestitao je Odri Azule na nominovanju za poziciju generalnog direktora Uneska i izrazio nadu da će uspešna saradnja Republike Srbije sa Uneskom biti nastavljena i ubuduće.

Šef srpske diplomatije izneo je uverenje da će Odri Azule, s obzirom da poseduje bogato profesionalno iskustvo u oblasti kulture i informisanja na nacionalnom i na međunarodnom planu, uspeti da nađe rešenje za brojne izazove sa kojima se Unesko suočava u poslednjih nekoliko godina. U tom kontekstu, istakao je da bi razmatranje eventualnog zahteva za prijem „Kosova" u Unesko na nekom od budućih zasedanja Izvršnog saveta ili Generalne konferencije Uneska, u značajnoj meri uticalo na podele u Organizaciji i dalju politizaciju rada, što nije u interesu Organizacije.

Imajući u vidu posvećenost Odri Azule pitanju zaštite kulturne baštine, posebno je ukazao na važnost koju Republika Srbija pridaje pitanju zaštite spomenika srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, posebno onih na Listi svetske baštine u opasnosti, kao i značaju nastavka angažmana Uneska na tom planu.

Sastanku delegacije Republike Srbije sa Odri Azule prisustvovao je i ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević.

Zahvaljujući na čestitkama, Azule je izrazila uverenje da će saradnja Uneska i Republike Srbije u narednom periodu nastaviti da se razvija posredstvom programa i projekata koje zajednički organizuju Unesko i institucije i organizacije u našoj zemlji. Potvrdila je da će uložiti maksimalne napore u pravcu depolitizacije Organizacije i vraćanja fokusa rada na izvorne principe, kao i da će nastojati da svoj rad bazira na principima profesionalizma i nepristrasnosti.