gototopgototop
utorak, 18. jul 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministri Dačić i Crnadak otvorili novu zgradu ambasade Bosne i Hercegovine u Beogradu
+ larger fontnormal font- Smaller font
amb BiHU Beogradu je danas svečano otvorena nova zgrada ambasade Bosne i Hercegovine u prisustvu ministara spoljnih poslova Srbije i Bosne i Hercegovine Ivice Dačića i Igora Crnadaka, koji su poručili da je ovo potvrda dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje.

Ministar Dačić je rekao da se prošlost ne može izmeniti za razliku od sadašnjosti i budućnosti i da je to nešto na čemu bi trebalo zajedno da radimo.

"U vremenu velikih izazova, kada je od suštinske važnosti uvideti da naša zajednička prošlost treba da nas spaja, a ne razdvaja, zadovoljstvo mi je što mogu da konstatujem da bilateralni odnosi naših dveju zemalja i tradicionalno prijateljstvo i bliskost naših građana predstavljaju primer dobrosusedstva u regionu Zapadnog Balkana, što je i jedan od prioriteta naše spoljne politike", rekao je šef srpske diplomatije.

Ministar je istakao da se lično zalaže za dalji razvoj političkih i ekonomskih odnosa i izrazio uverenje da će otvaranje nove zgrade, koja će biti stalna adresa ambasade Bosne i Hercegovine, biti još jedan korak dalje u uspostavljanju boljih međusobnih odnosa.

„Iako smo živeli u zajedničkoj državi, još nemamo autoput Beograd-Sarajevo, a više puta je o tome bilo reči pa i u okviru Berlinskog procesa. Saradnju u okviru Berlinskog procesa vidimo kao jedan od mehanizama koji će doprineti ne samo rešavanju otvorenih pitanja, nego i potvrditi obostranu opredeljenost ka razvijanju modernog Zapadnog Balkana koji ubrzanim koracima grabi ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji što je zajednički cilj kome težimo. Kad tome dodam činjenicu da srpski narod u Bosni i Hercegovini predstavlja jedan od tri konstitutivnih naroda, a jedan od ravnopravnih entiteta je Republika Srpska, imamo poseban i dodatni interes da razvijamo odnose sa Bosnom i Hercegovinom, da se trudimo da sva otvorena pitanja iz prošlosti rešavamo dijalogom i da gledamo šta su naši zajednički interesi u budućnosti", rekao je Dačić.

Poželevši zaposlenima u ambasadi uspešan i srećan rad u novim prostorijama, rekao je da će to mesto predstavljati most saradnje između Srbije i Bosne  iHercegovine.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak zahvalio je ministru Dačiću što je došao na otvaranje ambasade Bosne i Hercegovine, navodeći da je dolazak njih dvojice možda najbolja poruka da smo iskreni i da snažno verujemo u to da moramo da nastavimo putem razumevanja, bolje komunikacije, većeg poverenja i putem koji će ostaviti ružne stvari iza nas. Ministar Crnadak je izrazio uverenje da će poruke sa današnjeg događaja biti samo uvod u ono što sledi, a sledi još mnogo zajedničkih projekata.

„Važno je da budemo usmereni na popravljanje odnosa i njihovo unapređivanje, kao što je važno da se unapredi dijalog između Beograda i Sarajeva, da dođe do veće iskrenosti i poverenja i veće spremnosti na zajedništvo. Uveren sam po onome što čujem u poslednje vreme od naših prijatelja u Vladi Srbije i novoizabranog predsednika Aleksandra Vučića, da nas upravo to čeka i mi to pozdravljamo", rekao je Crnadak.

On je rekao i da su specijalni odnosi definisani u Dejtonu između Srbije i RS, dugo vremena bili posmatrani kao prepreka u razvoju odnosa dve zemlje što je, kako kaže, potpuno pogrešno. Ministar Crnadak je naveo da ono što sada treba da bude u fokusu jeste budućnost, a prioriteti autoput Beograd-Sarajevo, bolje infrastrukturno povezivanje i snažnija ekonomska saradnja.

Prema njegovim rečima, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu vežu identični spoljnopolitički ciljevi, podsetivši da obe zemlje žele u Evropsku uniju.Ministar Dačić prisustvovao otvaranju nove ambasade BiH
Ministar Dačić prisustvovao otvaranju nove ambasade BiH
Ministar Dačić prisustvovao otvaranju nove ambasade BiH
Ministar Dačić prisustvovao otvaranju nove ambasade BiH
Ministar Dačić prisustvovao otvaranju nove ambasade BiH
Ministar Dačić prisustvovao otvaranju nove ambasade BiH