gototopgototop
уторак, 18. јул 2017. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министри Дачић и Црнадак отворили нову зграду амбасаде Босне и Херцеговине у Београду
+ larger fontnormal font- Smaller font
amb BiHУ Београду је данас свечано отворена нова зграда амбасаде Босне и Херцеговине у присуству министара спољних послова Србије и Босне и Херцеговине Ивице Дачића и Игора Црнадака, који су поручили да је ово потврда добрих билатералних односа две земље.

Министар Дачић је рекао да се прошлост не може изменити за разлику од садашњости и будућности и да је то нешто на чему би требало заједно да радимо.

"У времену великих изазова, када је од суштинске важности увидети да наша заједничка прошлост треба да нас спаја, а не раздваја, задовољство ми је што могу да констатујем да билатерални односи наших двеју земаља и традиционално пријатељство и блискост наших грађана представљају пример добросуседства у региону Западног Балкана, што је и један од приоритета наше спољне политике", рекао је шеф српске дипломатије.

Министар је истакао да се лично залаже за даљи развој политичких и економских односа и изразио уверење да ће отварање нове зграде, која ће бити стална адреса амбасаде Босне и Херцеговине, бити још један корак даље у успостављању бољих међусобних односа.

„Иако смо живели у заједничкој држави, још немамо аутопут Београд-Сарајево, а више пута је о томе било речи па и у оквиру Берлинског процеса. Сарадњу у оквиру Берлинског процеса видимо као један од механизама који ће допринети не само решавању отворених питања, него и потврдити обострану опредељеност ка развијању модерног Западног Балкана који убрзаним корацима граби ка пуноправном чланству у Европској унији што је заједнички циљ коме тежимо. Кад томе додам чињеницу да српски народ у Босни и Херцеговини представља један од три конститутивних народа, а један од равноправних ентитета је Република Српска, имамо посебан и додатни интерес да развијамо односе са Босном и Херцеговином, да се трудимо да сва отворена питања из прошлости решавамо дијалогом и да гледамо шта су наши заједнички интереси у будућности", рекао је Дачић.

Пожелевши запосленима у амбасади успешан и срећан рад у новим просторијама, рекао је да ће то место представљати мост сарадње између Србије и Босне  иХерцеговине.

Министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак захвалио је министру Дачићу што је дошао на отварање амбасаде Босне и Херцеговине, наводећи да је долазак њих двојице можда најбоља порука да смо искрени и да снажно верујемо у то да морамо да наставимо путем разумевања, боље комуникације, већег поверења и путем који ће оставити ружне ствари иза нас. Министар Црнадак је изразио уверење да ће поруке са данашњег догађаја бити само увод у оно што следи, а следи још много заједничких пројеката.

„Важно је да будемо усмерени на поправљање односа и њихово унапређивање, као што је важно да се унапреди дијалог између Београда и Сарајева, да дође до веће искрености и поверења и веће спремности на заједништво. Уверен сам по ономе што чујем у последње време од наших пријатеља у Влади Србије и новоизабраног председника Александра Вучића, да нас управо то чека и ми то поздрављамо", рекао је Црнадак.

Он је рекао и да су специјални односи дефинисани у Дејтону између Србије и РС, дуго времена били посматрани као препрека у развоју односа две земље што је, како каже, потпуно погрешно. Министар Црнадак је навео да оно што сада треба да буде у фокусу јесте будућност, а приоритети аутопут Београд-Сарајево, боље инфраструктурно повезивање и снажнија економска сарадња.

Према његовим речима, Србију и Босну и Херцеговину вежу идентични спољнополитички циљеви, подсетивши да обе земље желе у Европску унију.Министар Дачић присуствовао отварању нове амбасаде БиХ
Министар Дачић присуствовао отварању нове амбасаде БиХ
Министар Дачић присуствовао отварању нове амбасаде БиХ
Министар Дачић присуствовао отварању нове амбасаде БиХ
Министар Дачић присуствовао отварању нове амбасаде БиХ
Министар Дачић присуствовао отварању нове амбасаде БиХ