gototopgototop
četvrtak, 01. jun 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na svečanom otvaranju Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić na otvaranju Sankt Peterburškog ForumaObraćanje vršioca dužnosti predsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na svečanom otvaranju XXI Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu:


„Uvaženi učesnici XXI Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma,
Uvaženi Georgij Sergejevič,
Uvaženi gospodine Gutereš,
Uvaženi gospodine Isoze-Ngondet,
Uvaženi gospodine Erdenebat,
Poštovane dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Imam veliko zadovoljstvo da, u ime novoizabranog predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Republike Srbije i u svoje ime, pozdravim sve učesnike XXI Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma i zahvalim na časti koja mi je ukazana da se obratim uvaženom skupu prilikom svečanog otvaranja Foruma.

Posebno želim da istaknem činjenicu da je Srbija izuzetno počastvovana i privilegovana da u svojstvu zemlje-gosta učestvuje na ovogodišnjem Forumu i da u najboljem svetlu predstavi svoje privredne potencijale. S tim u vezi, veliku zahvalnost želim još jednom da izrazim predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Vladimiroviču Putinu, predsedniku Vlade Ruske Federacije Dmitriju Anatoljeviču Medvedevu i celokupnoj Vladi Ruske Federacije.

Sama činjenica da danas prisustvujemo na XXI Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, dovoljno govori o značaju, uspehu i tradiciji ovog skupa, na kojem učestvuju kako šefovi država i vlada i resorni ministri mnogih zemalja, tako i najznačajniji predstavnici svetskog biznisa.

Ovogodišnji Forum održava se u veoma važnom trenutku, kada najznačajnije svetske ekonomije pokazuju tendencije privrednog rasta i oporavka, nakon globalne svetske krize. Naš zadatak je da postizanjem konkretnih dogovora, na najvišem nivou, podstaknemo dalji nastavak ovog procesa, što će neminovno doprineti i da manje države ostvare bolje rezultate u svojim nacionalnim ekonomijama.

Od privrednog rasta, stabilnosti i uspeha velikih i bogatih svetskih ekonomija, kakve su Rusija, SAD, Kina, Nemačka, Indija i druge zemlje, veoma zavisi i politička i ekonomska stabilnost u mnogim regionima sveta.

Republika Srbija pridaje izuzetnu važnost privrednoj saradnji sa svim najznačajnijim svetskim akterima i veoma smo zainteresovani za što snažnije prisustvo stranih firmi i stranog kapitala na srpskom tržištu.

Želeo bih posebno da istaknem važan momenat da je Srbija jedna od retkih zemlja koja ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini kako sa Ruskom Federacijom, Belorusijom i Kazahstanom, tako i sa EU, Turskom, državama EFTA i CEFTA.

Nije tajna da Ruska Federacija predstavlja strateškog političkog, ekonomskog i jednog od vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, kao i da Ruska Federacija spada u red vodećih stranih investitora u privredu Srbije.

Iako je robna razmena u protekle dve godine zabeležila neznatan pad i kreće se oko 2 milijarde američkih dolara, na šta su uticali događaji na međunarodnoj sceni, Srbija je uverena da postoji ogroman neiskorišćeni potencijal za dinamičniju trgovinsku saradnju. Smatramo da značajan korak u pravcu daljeg jačanja ekonomskih odnosa predstavlja upravo ovaj Forum.

Srbija je zainteresovana za nastavak pozitivnog trenda, želeći da sa Ruskom Federacijom intenzivira saradnju u oblasti energetike, da povećamo obim robne razmene i proširimo strukturu roba koje su u njoj zastupljene, da završimo stare i započnemo nove infrastrukturne projekte.

Pored bankarskog sektora, energetike i železnice, želimo da pozovemo ruske investitore, ali i druge inostrane partnere, da smelije investiraju u sve oblasti gde postoji obostrani interes. Vlada Republike Srbije podržava nastavak svih institucionalnih kontakata koje imaju za cilj jačanje privrednih veza.

Poštovani prijatelji,

Iskoristio bih priliku da još jednom naglasim opredeljenost Vlade Republike Srbije za razvoj najboljih mogućih političkih i ekonomskih odnosa sa svim država koje to žele, na osnovama ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja, kao i uverenje da će rezultat ovakvog i sličnih eminentnih skupova biti postizanje konkretnih poslovnih aranžmana.

Siguran sam da će ovogodišnji Forum opravdati visoka očekivanja svih učesnika.

Želim vam svima uspešan rad."