gototopgototop
petak, 21. april 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Regionalni stambeni program pokazuje da posvećenim radom i saradnjom rešavamo otvorena pitanja iz prošlosti
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić položio kamen temeljac za izgradnju stanova izbeglicama u VršcuGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na polaganju kamena temeljca za izgradnju stanova za izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Vršcu u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji:


„Dame i gospodo,
Ekselencijo,
Prijatelji i učesnici Regionalnog stambenog programa,

Dozvolite da vam se obratim i da vam zahvalim što smo se danas okupili ovde u Vršcu, kako bismo i zvanično obeležili početak gradnje novih 20 stanova namenjenih izbeglim licima. Kao i u slučaju nedavnih ceremonija polaganja kamena temeljca u Paraćinu, Prokuplju, Kruševcu i Sremskoj Mitrovici, reč je o Potprojektu 2 Regionalnog stambenog programa, koji je vredan više od 13 miliona evra, a u okviru kojeg će biti izgrađeno ukupno 200 stanova u devet jedinica lokalne samouprave. U okviru ovog potprojekta je predviđena kupovina 250 seoskih kuća, izgradnja 200 stanova, izgradnja 120 montažnih kuća i dodela 330 paketa građevinskog materijala, što je ukupno 900 stambenih rešenja. Prethodnih puta sam već najavio da nas očekuje i početak izgradnje stanova u Bajinoj Bašti, Kikindi, Šidu i Šapcu. Ovakva statistika nam govori, pre svega, da je primena Programa u fazi intenzivne implementacije i drago mi je što to, kao predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica i predsednik Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa, mogu da konstatujem.

Podsetio bih vas, da iako imamo mnogo razloga za zadovoljstvo, nije uvek bilo lako. Uskoro se navršava pet godina od Donatorske konferencije u Sarajevu, a navršene su tri godine od potpisivanja sporazuma o realizaciji prvog potprojekta u okviru Regionalnog stambenog programa. U tom periodu, iako se to možda na prvi pogled ne vidi, uloženo je mnogo truda kako bismo od same pripreme Programa, prikupljanja sredstava i razvijanja mehanizama, krenuli ka konkretnoj realizaciji. Zahvalan sam svim nadležnim institucijama koje su nesebičnim zalaganjem, saradnjom i razmišljanjem izvan birokratskih okvira uspeli da prevaziđu sitne i krupne probleme i što su pokazali snagu timskog rada. Republika Srbija je iskreno posvećena rešavanju izbegličkog pitanja, trudili smo se da izbeglicama obezbedimo uslove života dostojne svakog čoveka i sada vidimo rezultate tog truda. Zahvaljujem i mnogobrojnim bilateralnim donatorima Fonda Regionalnog stambenog programa, kao i međunarodnim organizacijama uključenim u realizaciju Programa - Evropskoj komisiji, UNHCR-u i OEBS-u, kao i Razvojnoj banci Saveta Evrope, koji su zajedno doprineli napretku Programa.

Ponosan sam što danas mogu da vam predstavim ovakvu statistiku u sprovođenju Programa i da punog srca konstatujem da smo na putu uspeha. Naši koraci možda deluju kao mali, ali za mnoge među nama oni su simbol novog početka, nakon više od dve decenije neizvesnog izbegličkog života. Želim da vama, neposrednim korisnicima, zahvalim na strpljenju i poželim da u ovoj perspektivnoj opštini, koja pruža toliko različitih mogućnosti za napredak, pronađete svoj pravi dom.

Iako smo na pragu rešavanja pitanja izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pred nama su i novi izazovi, jer danas je, nažalost, izbeglištvo veoma aktuelna tema u čitavom svetu. U našoj zemlji trenutno boravi preko 7.500 hiljada izbeglica i migranata uglavnom sa Bliskog istoka. Potrudili smo se da im u uslovima njihovog produženog zadržavanja u Republici Srbiji, jer mnoge zemlje gotovo potpuno zatvaraju granice, obezbedimo smeštaj, hranu, obuću, odeću, zdravstvenu zaštitu i psiho-socijalnu pomoć. Ovim ljudima i njihovoj deci, pružamo i neku vrstu obrazovanja i osposobljavanja za izazove koji ih čekaju u budućnosti. Ovom pitanju smo pristupili humano i odgovorno, upravo zato što imamo iskustva sa produženom izbegličkom situacijom - devedesetih godina prošlog veka primili smo preko 600.000 izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i preko 200.000 interno raseljenih lica, prognanih sa Kosova i Metohije. Zbog toga imamo humaniji pristup od mnogih zemalja i razumevanje za tešku situaciju u kojoj se nalaze ljudi u raseljenju.

Uspeh Regionalnog stambenog programa i podizanje njegove vidljivosti, doprineće da se ovakav vid rešavanja problema raseljenja generalno prepozna kao primer dobre prakse koji bi mogao da podstakne primenu sličnih modela u situacijama dugotrajnog raseljenja u svetu. Zato želim da naglasim da Regionalni stambeni program pokazuje da posvećenim radom i saradnjom možemo da rešavamo otvorena pitanja iz prošlosti, doprinesemo procesu pomirenja i omogućimo put ka boljim i sadržajnijim bilateralnim odnosima i saradnji u regionu u budućnosti."