gototopgototop
četvrtak, 16. jun 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Učešće ministra Dačića na Godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova država članica CEI
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic cei_16620161Izlaganje Prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na Godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova država članica Centralno –evropske inicijative  (CEI), u Banjaluci, 16. juna 2016. godine:

„Gospodine predsedavajući,

Dame i gospodo,

Uvažene kolege,

Jedan od najozbiljnijih izazova sa kojima se region, pa i čitava Evropa, suočavaju već mesecima unazad, svakako je migrantska kriza. Podsetiću vas da je u 2015. godini Republika Srbija registrovala i privremeno prihvatila 600.000 migranata, a još preko 100.000 od početka ove godine. Činjenica je da smo migracione tokove uspeli da redukujemo i uredimo tek kada smo shvatili da je problem zajednički i da ga samo zajedno možemo i rešavati. Srbija je podržala i ubuduće će podržavati svaku sveobuhvatnu i održivu inicijativu na tom planu. Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su i državni organi i građani Republike Srbije svojim delovanjem i svojim ponašanjem pokazali da na migrante ne gledaju kao na izvor problema, već pre svega kao na ljude u nevolji. Ne tvrdim da smo svakom čoveku pomogli onoliko koliko mu je bilo potrebno, ali tvrdim da smo svakome pomogli onoliko koliko smo mogli. A često i više od toga.

Dame i gospodo,

U svom osvrtu na drugu današnju temu, želim da podsetim da kompleksnost borbe protiv terorizma leži, između ostalog, i u činjenici da države snose odgovornost za zaštitu ljudskih prava svih građana, pa čak i onih koji terorističkim delovanjem brutalno krše ljudska prava drugih.

Mislim da rezolucija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma, koja se već više godina konsenzusom usvaja u Trećem komitetu Generalne skupštine UN i Savetu UN za ljudska prava, dovoljno jasno izražava naš stav po ovom pitanju i pruža smernice za dalje zajedničko delovanje.

Uvažene kolege,

Mada je to već više puta rečeno i potvrđeno, dozvolićete mi da još jednom ponovim da je proces evrointegracije, odnosno punopravno članstvo u Evropskoj uniji, jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije. U tom smislu, želim da istaknem važnost očuvanja stalne dinamike pregovaračkog procesa sa EU. Srbija je ispunila sva prelazna merila za poglavlja 23 i 24 i sa pravom očekuje njihovo otvaranje tokom holandskog predsedavanja.

U kontekstu naše zajedničke evropske perspektive, želim da istaknem važnost i ulogu Centralnoevropske inicijative koja predstavlja most između makroregiona, između zemalja članica EU i onih koje to još uvek nisu, ali i most između delova Evrope koji imaju različita imena – Miteleuropa, Zapadni Balkan, Istočno partnerstvo, Baltik – ali pripadaju jedinstvenoj evropskoj kulturi.

Ono po čemu se CEI razlikuje od drugih regionalnih inicijativa je njena projektna orijentacija. Podsetiću vas da je Republika Srbija 2014. godine dobrovoljno udvostručila svoju godišnju kontribuciju, što u nominalnom iznosu možda nije puno, ali je simbolički pokazatelj našeg poverenja i važnosti koju pridajemo saradnji u okviru ove regionalne inicijative.

Dame i gospodo,

Potencijali našeg zajedničkog prostora su prepoznati i u mehanizmu Kina-CIEZ. Ovaj mehanizam povezivanja dela Evrope sa Kinom u praksi pokazuje kako i geografski udaljene delove sveta može približiti interes na zajedničkim projektima. Model svestranog povezivanja, komunikacije i integrisanja različitih razvojnih strategija u okviru „Pojasa i puta" , nudi nam dodatnu poslovnu platformu i perspektivu razvoja. U tom kontekstu želim da pomenem projekat brze pruge Beograd-Budimpešta, čijom će realizacijom biti dat značajan doprinos boljem transportnom umrežavanju evropskog juga i centralne Evrope.

Kada govorimo o regionalnoj saradnji u kontekstu bolje transportne i energetske povezanosti, želim da podsetim na problem snabdevanja gasom sa kojim bi se već 2019. godine mogla suočiti Republika Srbija, ali i većina zemalja u regionu. Razgovori o mogućim novim gasnim tokovima se vode, ali se konkretna rešenja još uvek ne naziru, zbog čega želim da i ovom prilikom apelujem na institucije EU kako bi u što skorije vreme bila ponuđena trajna rešenja.

Dragi prijatelji,

Na kraju izlaganja, moram da primetim da su besprekornom organizacijom današnjeg skupa naši domaćini još jednom pokazali da sa razlogom uživaju reputaciju dobrih domaćina. Ja im na tome i čestitam i zahvaljujem. I želim im uspešan nastavak predsedavanja.

Istovremeno, želim da istaknem da Republika Srbija pozdravlja i podržava predsedavanje Republike Belorusije Centralnoevropskom inicijativom u 2017. godini. Uvereni smo da će Republika Belorusija, kao što je bila i jeste pouzdan partner Republike Srbije u bilateralnim odnosima, biti pouzdan i uspešan predsedavajući ovom regionalnom inicijativom.

Hvala vam na pažnji."