gototopgototop
среда, 30. септембар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић на састанку Трилатералног трговинског комитета Србије, БиХ и Турске у Њујорку
+ larger fontnormal font- Smaller font
UN -__TrilateralaПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић имао је данас у Њујорку, на маргинама 70. заседања Генералне скупштине Уједињених нација низ билатералних састанака.

Шеф српске дипломатије састао се са министрима спољних послова Турске и Босне и Херцеговине, Феридуном Хадијем Синирлиоглуом и Игором  Црнадаком. Министри су поздравили одржавање првог састанка Трилатералног трговинског комитета Србије, БиХ и Турске одржаног у Анкари 17. и 18. августа ове године, као и предстојећи трилатерални Пословни форум у Сарајеву планиран за 20. октобар. Разматрали су и могућност одржавања трилатералног састанка на председничком или премијерском нивоу.

Министар Дачић указао је да је један од циљева овог трилатералног формата регионална стабилност. У том смислу Влада Србије има континуирано добре односе са БиХ. Дачић је такође указао да би три стране требало да траже заједничке интересе, са посебним акцентом на сарадњу у области економије, те дефинисања пројеката од регионалног значаја (инфраструктурни пројекти, област одбране, пољопривредe, туризма, итд).

Министри су разговарали и о другим актуелним темама, као што је борба против тероризма и питање миграната.

Минисатар Дачић састао се данас и са министром иностраних послова Фиџија Ратуом Инокеом Кубуаболом. Министри су обострано изразили жељу за унапређењем билатералних односа кроз јачање политичког дијалога. Упућен је позив за посету српског министра Фиџију. Иако је Фиџи признао једнострано проглашену независност Косова и Метохије пре две године, српски министар је замолио за разумевање става Владе Србије када је у питању захтев Косова за пријем у Унеско.