gototopgototop
subota, 13. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Govor ministra Dačića na Konferenciji počasnih konzula
+ larger fontnormal font- Smaller font
Konferencija poasnih_konzulaIstupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na Konferenciji počasnih konzula Republike Srbije koja je održana u Beogradu: 

„Poštovani počasni konzuli Republike Srbije,
Uvaženi gosti,

Dozvolite da vam poželim dobrodošlicu i zahvalim što ste se odazvali pozivu da u Beogradu učestvujete na Prvoj Konferenciji počasnih konzula Republike Srbije. Visoko cenimo vašu spremnost da kontinuirano obavljate odgovornu dužnost počasnih konzula, štitite interese Republike Srbije i pružate pomoć i usluge njenim građanima.

Ovom prilikom želeli smo da vas ovom prilikom informišemo o osnovnim pravcima spoljne politike Republike Srbije i njenim privrednim potencijalima, kao i najvažnijim investicionim projektima i programima obnove i izgradnje srpske privrede. Takođe, zainteresovani smo da čujemo vaša zapažanja i predloge o mogućnostima unapređenja naših odnosa i saradnje sa državama u kojima vi obavljate funkciju počasnog konzula. Mogućnosti za unapređenje saradnje postoje, kako na političkom i privrednom planu, tako i u naučnom, kulturnom i u drugim domenima.

Vaše aktivnosti i predlozi mogu dodatno da promovišu i unaprede politiku Republike Srbije i njene političke, ekonomske i kulturne interese u međunarodnoj zajednici, i pojačaju naše prisustvo, tamo gde je potrebno, posebno u onim državama, gde nemamo diplomatsko-konzularna predstavništva.
Institucija počasnih konzula u Republici Srbiji ima bogatu tradiciju i značaj u diplomatsko-konzularnim odnosima. Kraljevina Srbija je prve počasne konzule imenovala još pre Prvog svetskog rata u evropskim gradovima – Briselu, Liježu i Ženevi. Nakon stvaranja prve Jugoslavije, institucija počasnih konzula i njihova mreža počinje naglo da se širi. Tako je Kraljevina Jugoslavija 1931. godine imala ukupno 91 počasnog konzula, a od toga broja 62 u Evropi.
Danas, Republika Srbija ima 72 počasna konzula i to u Evropi 19, Severnoj i Latinskoj Americi 25 i po 13 počasnih konzula u Aziji i Africi. Pretežno su to predstavnici poslovnog sveta i biznisa, ali ima i uglednih advokata, profesora, kulturnih radnika, kao i pripadnika drugih profesija. Svi su oni po pravilu visokoobrazovane ličnosti, cenjene u svojim sredinama, koji su na dobrovoljnoj osnovi i sa najboljim namerama prihvatili da vrše funkcije počasnih konzula i zastupaju interese Republike Srbije.

U skladu sa našim spoljnopolitičkim prioritetima, srpska diplomatija je zajedno sa drugim državnim organima, aktivno angažovana na zaštiti državnih i nacionalnih interesa, nastavku pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, ostvarivanju dobre saradnje sa ključnim partnerima na međunarodnoj sceni i našim tradicionalnim prijateljima širom sveta, razvoju dobrosusedskih odnosa, izgradnji moderne stabilne Srbije, očuvanju međunarodnog mira i poštovanju međunarodnog prava.

Članstvo u EU je strateški prioritet jer se radi o državama koje su naši najvažniji trgovinski i investicioni partneri i istorijska šansa za sprovođenje reformi. Očekujemo da će EU, u toku ove godine, otvoriti prva pregovaračka poglavlja sa Republikom Srbijom, koja je postigla značajan napredak u reformama.

Predstoji i nastavak dijaloga Beograda i Prištine na osnovama Briselskog sporazuma , uključujući i sprovođenje do sada postignutih dogovora. Naše aktuelno predsedavanje OEBS-om naišlo je na pozitivne ocene članica zbog svoje principijelnosti, nepristrasnosti i doprinosa rešavanju svih pitanja od značaja za stabilnost i bezbednost evropskog prostora.

Srbija želi dobre odnose sa svim susednim državama i unapređuje ih bilateralno i kroz forme regionalne saradnje, posebno u oblastima privrede i infrastrukture.

Stavljanje ekonomskih interesa u epicentar diplomatsko-konzularnih aktivnosti, jedan je od najvažnijih radnih prioriteta Ministarstva spoljnih poslova. S tim u vezi oformljene su i posebne organizacione jedinice u Ministarstvu koje se bave ovim zadacima.

Moje kolege i predstavnici privrednih resora u Vladi Republike Srbije već su vam govorili o privrednim kretanjima i ekonomskoj situaciji u Srbiji.

Želim samo da istaknem da je jedan od ključnih prioriteta Vlade Republike Srbije stvaranje povoljnog ambijenta za biznis i investicije, kao preduslova za pospešivanje ekonomskog rasta i razvoja. S tim u vezi, uloženi su dodatni napori kako bi se donela odgovarajuća zakonska legislativa, kojom su stvoreni neophodni uslovi za investiciona ulaganja. Na taj način maksimalno je pojednostavljena i skraćena administrativna procedura za dobijanje potrebnih dozvola.

Takođe, od strane Republike Srbije date su garancije za inostrana ulaganja, čime je značajno unapređena klima za priliv novih investicija. Šansu za privrednu saradnju pruža i veliki broj ugovora o slobodnoj trgovini, koje je Srbija zaključila sa velikim brojem država. Navedene potencijale Srbije prepoznale su brojne ugledne kompanije i poslovni ljudi iz celog sveta.

Duboko smo uvereni, da ćete, nakon povratka u svoje zemlje, nastavite da radite na daljem unapređenju saradnje između naših država, kao i na promociji ekonomskih potencijala Republike Srbije. U tome ćete uvek imati našu punu podršku, kako bi vaša aktivnost imala uspešne rezultate. Istovremeno, želim da se zahvalim na onome što ste do sada učinili, posebno vašoj posvećenosti misiji počasnog konzula.

Uveren sam da će ova Konferenciji doprineti unapređenju dijaloga o pitanjima od zajedničkog interesa, kao i uspostavljanju čvršćih veza i saradnje Republike Srbije sa zemljama u kojima vršite važne i zahtevne funkcije počasnih konzula.

Nadamo se da će ovakvi susreti će ubuduće predstavljati redovnu praksu u našem radu.

Želim vam prijatan i uspešan boravak u Republici Srbiji."