gototopgototop
уторак, 21. април 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Председавајући ОЕБС-у Ивица Дачић говорио на Конференцији о управљању и реформи сектора безбедности у Београду
+ larger fontnormal font- Smaller font
konf3Говор председавајућег ОЕБС-у, првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на Конференцији о управљању и реформи сектора безбедности, у Београду 21. aприла 2015. године:

„Екселенције,
Даме и господо,

Част ми је и велико задовољство да, у својству председавајућег ОЕБС-у, овде у Београду, у мојој земљи, отворим Конференцију о управљању и реформи сектора безбедности.

Циљ реформи сектора безбедности унутар сваке земље је успостављање и развој безбедносног система који омогућава мир, стабилност, развој и просперитет државе и њених грађана и гарантује поштовање људских права и владавину права. Добро уређен сектор безбедности је један од најважнијих елемената за добро управљање државом у целини.

Реформа сектора безбедности је континуиран и захтеван процес, који укључује широк спектар актера једне државе. Тај процес подразумева заједничко и свеобухватно деловање власти, усмерено ка јединственом циљу – успостављању и развоју демократских и одрживих структура, способних да се ефикасно суоче са актуелним безбедносним изазовима на националном, регионалном и међународном плану.

На националном нивоу, процес безбедносних реформи не обухвата само владине административне, цивилне или војне органе, већ подразумева и ангажман тела који контролишу рад безбедносних органа, попут парламената и његових одбора. Значајан допринос реформама дају организације цивилног друштва и представници академске заједнице, специјализовани за тему безбедности, који својом стручним знањем потпомажу процес промена. Улога медија је од посебног значаја у трансформацији једног друштва.

На међународном плану, велики број глобалних и регионалних организација даје експертску подршку заинтересованим државама у процесу реформи њиховог сектора безбедности. Подршка међународних организација се огледа у пружању помоћи процесима разраде националних стратегија и политика, израде законодавства, јачања контроле рада безбедносних структура, побољшању координације рада различитих органа, образовања и обука кадрова и надгледања остварених резултата.

Екселенције,
Даме и господо,

У Заједничком радном плану Швајцарске и Србије за председавање ОЕБС-у 2014-2015, тема управљања и реформе сектора безбедности је одређена као један од заједничких приоритета. Стога смо снажно заинтересовани за промоцију ове теме у Организацији, као и за ангажовање ОЕБС-а у овој области. Подстичемо садашње дебате и активности које се спроводе унутар ОЕБС-а, са циљем развоја свеобухватног и кохерентног прилаза овом питању.

Као што вам је познато, Србија подржава ванбуџетски пројекат ОЕБС-а за израду смерница за рад мисија ОЕБС-а у области управљања и реформи сектора безбедности, започет прошле године, са циљем да се унапреди њихов рад и координација на терену. У Београду ће сутра, 22. априла, бити одржан састанак контакт особа за реформу сектора безбедности, чија мрежа је успостављена 2014. године на скупу у Словачкој, а који ће разматрати нацрте поменутих смерница.

Дозволите ми да искористим прилику да се захвалим претходном председавајућем Швајцарској на несебичном труду у овој области, посебно на изради Студије о улози ОЕБС-а у управљању и реформи сектора безбедности, коју је сачинио Женевски центар за демократску контролу оружаних снага (ДКАФ), са општим и специфичним препорукама за даље деловање. Такође, захваљујем Словачкој на лидерској улози коју је испољила у оквиру неформалне Групе пријатеља за управљање и реформу сектора безбедности, чији је један од оснивача била и Србија.

Екселенције,
Даме и господо,

Верујем да ОЕБС својим свеобухватним и мултидимензијалним приступом може дати важан допринос питању управљања и реформе сектора безбедности.

Данашња Конференција у Београду пружа прилику државама учесницама и партнерима, али и структурама ОЕБС-а, УН-а, ЕУ, специјализованим институтима и представницима академске заједнице, да размене мишљења, искуства и научене лекције у процесу реформи овог сектора.

Србија је током протеклих 15 година постигла значајне резултате на плану безбедносних реформи, о чему ће вам детаљније говорити други учесници Конференције, а које су веома важне у процесу демократизације друштва.

У регионалном контексту, државе Југоисточне Европе су посвећене блиској регионалној сарадњи у борби против уобичајених, али и нових безбедносних претњи. Структуре, институције и мисије ОЕБС-а на терену, са своје стране, играју важну улогу у обликовању дугорочно одрживог безбедносног сектора у многим земљама ОЕБС-а. Данашња Конференција ће им свакако бити од користи приликом израде интерних смерница за особље ОЕБС-а.

Рачунам на вашу подршку наставку процеса управљања и реформе сектора безбедности у оквиру ОЕБС-а.

Желим вам успешан рад.“