gototopgototop
понедељак, 02. март 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Састанак министра спољних послова Србије Дачића и амбасадора Албаније у Београду Бочке
+ larger fontnormal font- Smaller font
IljirПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас амбасадора Албаније у Републици Србији Иљира Бочку.

Током сусрета, министар Дачић указао је на опредељење Србије да, упркос постојећим разликама, развија свестране односе са Албанијом као суседном земљом на бази заједничких интереса.

Потврда нашег опредељења је низ узајамних посета које су реализоване у последње време, почев од посете премијера Албаније Едија Раме Београду, затим низа посета на министарском нивоу до предстојеће посете председнице Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић Тирани.

Са наше стране указано је да би ради релаксације односа било корисно да две земље у догледно време потпишу одговрајући споразум о заштити мањина, као и да је Србија заинтересована за заокруживање уговорно-правне основе сарадње између две земље у свим областима од обостраног интереса.

Током данашњег састанка, обе стране оцениле су да нису искоришћене велике могућности за повећање међусобне робне размене и да би договорени састанак међувладиног Комитета за трговину и еконмску сарадњу и одржавање бизнис форума у априлу ове године требало да допринесе да се овај недостатак и други проблеми у економској раземни превазиђу.

Министар Дачић нагласио је интерес Србије за сарадњу у низу регионалних пројеката. То се посебно односи на билатералне пројекте у области инфраструктуре, енергетике, туризма итд.

У разговору је размотрена сарадња две земље и на мултилатералном плану и улога Србије у својству председавајућег ОЕБС-у.