gototopgototop
utorak, 24. februar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Zajednički napori OEBS-a i UN u Ukrajini u fokusu sastanka predsedavajućeg OEBS-u i generalnog sekretara UN
+ larger fontnormal font- Smaller font
BAN KI-MUNSaradnja između OEBS-a i UN, situacija u i oko Ukrajine i OEBS-ova uloga u rešavanju krize bile su teme sastanka predsedavajućeg OEBS-u, ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i generalnog sekretara UN Ban Ki-muna.

Sastanak, kome je prisustvovao i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer, održan je uoči brifinga koji će predsedavajući OEBS-u Dačić održati u Savetu bezbednosti UN na temu saradnje UN i OEBS-a.

Generalni sekretar Ban i predsedavajući Dačić podvukli su potrebu za mirnim rešenjem krize u Ukrajini, stavljajući akcenat na priliku koju je stvorio dogovor postignut 12. februara u Minsku. Naglasili su i da bi prisustva OEBS i UN u Ukrajini trebalo da ispitaju načine za jačanje saradnje, posebno kad je reč o humanitarnim i pitanjima ljudskih prava.

Predsedavajući Dačić pohvalio je diplomatske napore Trilateralne kontakt grupe, dodajući da su predviđeni konkretni koraci za implementaciju Paketa mera, usvojenog 12. februara, ali da oni mogu biti preduzeti tek nakon što se uspostavi održiv prekid vatre. Naglasio je da je Specijalna posmatračka misija OEBS-a, koja kontinuirano vrši objektivno izveštavanje iz konfliktom zahvaćenog područja, uprkos mnogim izazovima, od jedinstvenog i neprocenjivog značaja.

„U godini kada obeležavamo sedamdesetu godišnjicu Povelje UN i četrdesetu godišnjicu OEBS-ovog Helsinškog finalnog akta, ove dve organizacije nastaviće da blisko sarađuju", rekao je generalni sekretar Ban.
Pohvalio je OEBS – „veliku regionalnu organizaciju u kojoj se odluke donose konsenzusom" – za doprinos međunarodnoj saradnji, prevenciji i rešavanju sukoba.