gototopgototop
sreda, 14. januar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić priredio novogodišnji koktel za diplomatski kor i predstavnike medija
+ larger fontnormal font- Smaller font
novogodinji koktelPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić priredio je danas u Ministarstvu spoljnih poslova novogodišnji prijem za šefove diplomatskih misija i međunaronih organizacija, kao i direktore i glavne i odgovorne urednike medija. 

Tom prilikom ministar se prigodnim govorom obratio prusutnim zvanicama:

„Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,

Početkom maja prošle godine kada smo se sreli po prvi put nakon mog imenovanja za šefa srpske diplomatije govorio sam vam o spoljnopolitičkim prioritetima tada tek formirane Vlade Republike Srbije. O nastavku procesa evrointegracija i dijaloga Beograda i Prištine, uključujući sprovođenje do sada postignutih dogovora, o produbljivanju i jačanju odnosa sa susedima i ukupne regionalne saradnje, kao i odnosa sa najznačajnijim akterima evropske politike i našim tradicionalnim prijateljima i partnerima širom sveta, te o delovanju naše diplomatske službe u funkciji ekonomskog oporavka zemlje i unutrašnjih reformi.

Prioriteti naše spoljne politike i u novoj 2015. godini ostaju isti.

Svi politički činioci u Republici Srbiji intenzivno rade na njenom uključivanju u aktuelne tokove međunarodne saradnje, što je uticalo i na nesumnjivi porast međunarodnog kredibiliteta naše zemlje koja je u prethodnom periodu, da pomenem samo neke od naših aktivnosti, bila domaćin Samita Kina-CIEZ sredinom decembra, na kome je učestvovalo 14 premijera i 3 vicepremijera, kao i Konferencije o Zapadnom Balkanu pod nazivom: „Ekonomsko upravljanje i povezivanje", koja je krajem oktobra u Beogradu okupila ministre spoljnih poslova i ekonomije iz regiona i zvaničnike EU.

Naš prvi strateški prioritet je i dalje članstvo u EU, o čemu u zemlji postoji najširi mogući društveni i politički konsenzus. EU je ujedno i naš najvažniji trgovinski i investicioni partner. Put ka članstvu u EU sagledavamo kao istorijsku šansu za modernizaciju i promene, čemu je Vlada Republike Srbije istinski posvećena. Nadamo se što skorijem otvaranju pregovora o članstvu. Svesni smo ozbiljnosti zadataka koji su pred nama i neophodnosti nastavka reformi u svim oblastima. Ohrabruje to što je dosadašnji tok evropskih integracija pokazao da raspolažemo neophodnim administrativnim kapacitetima i da smo u stanju da u kratkom roku usvojimo i implementiramo evropski acquis, što, uveren sam, prepoznaju i naši evropski partneri.

I pored toga što je članstvo u EU naš glavni prioritet, želimo da razvijamo svestrane, prijateljske odnose i saradnju sa svim zemljama i time doprinesemo međunarodnom miru, stabilnosti i svima neophodnom prosperitetu.

Srbija je posvećena razvoju dobrosusedskih odnosa i saradnje sa svim zemljama regiona u cilju jačanja stabilnosti i promocije zajedničke evropske budućnosti. Uvereni smo da se samo kroz otvoren i kontinuiran dijalog mogu rešavati otvorena pitanja čime se na najbolji način doprinosi razvoju stabilnog, ekonomski povezanog i u punoj meri saradnji okrenutog regiona.

2015. će za srpsku diplomatiju biti godina izazova i velikih očekivanja imajući u vidu naše aktuelno predsedavanje OEBS-u. Nastojaćemo da se i kao predsedavajući OEBS-u afirmišemo kao pouzdan partner i da u skladu sa svojim mogućnostima, doprinesemo rešavanju pitanja od značaja za stabilnost i bezbednost evropskog prostora i šire. Predanim angažmanom Ministarstva spoljnih poslova, ali i drugih resora Vlade, nastojaćemo da konkretno i konstruktivno doprinesemo jačanju sve tri dimenzije OEBS-a i radu organizacije u celini, posebno u kontekstu aktuelne krize u Ukrajini koja će, svesni smo, biti dominantna tema na agendi OEBS i tokom ove godine.

Ovo nije prvo predsedavanje Srbije jednom međunarodnom organizacijom, ali svakako jeste najkompleksnije. Učinićemo sve da naše predsedavanje bude transparentno i nepristrasno i da ostvari pozitivne rezultate.

Imajući u vidu da se ove godine navršava 40 godina od usvajanja Završnog akta iz Helsinkija, spremni smo da sa ostalim državama učesnicama, kao i sa našim Mediteranskim i Azijskim partnerima, radimo na reafirmisanju ciljeva i bazičnih principa OEBS.

Želim da iskoristim ovu priliku vam zahvalim na vašem angažmanu tokom prethodne godine i izrazim nadu da ćemo i tokom 2015. nastaviti da uspešno sarađujemo.

Hvala Vam i želim Vam sve najbolje u 2015. godini."
Ključne reči: govori Ivica Dačić